Sans-papiers Begijnhofkerk op de dool by Posted by Luc Schrijvers Sunday December 17, 2000 at 04:48 PM |
lucschrijvers@hotmail.com |
De twintig sans-papiers die tot eind vorige maand in de Brusselse Begijnhofkerk verbleven, zijn nog altijd op zoek naar een nieuwe plek. De actievoerder zien de toekomst zeer somber in.
Op dit moment verblijven ze in een kille hangar van de Vrije Universiteit Brussel (V.U.B), maar daar moeten ze tegen maandag weg.
Een felle brand verwoestte op 25 november het dak van de Begijnhofkerk. De actievoerders, die al ruim twee jaar symbolisch de kerk bezetten, waren daardoor gedwongen een andere plek op te zoeken.
Ironisch genoeg zorgde de brand voor een opflakkering van de actie. De sans-papiers wilden absoluut in groep én in Brussel samenblijven.
De eerste nachten werden ze opgevangen in een nabijgelegen OCMW-rusthuis. Daar is het tot een incident gekomen tussen de actievoerders, die zich bedreigd voelden, en de politie van Brussel. OCMW-voorzitter Yvan Mayeurzag een verlengd verblijf van de sans-papiers in het rusthuis niet zitten.
Meteen werd duidelijk dat het moeilijk zou worden om een geschikte opvangplaats te vinden. In de dagen die volgden werd de groep onder meer opgevangen in een lokaal van de Liga voor Mensenrechten, een jeugdherberg en een sociaal centrum van de gemeente Molenbeek. Telkens was het een tijdelijke oplossing in afwachting van een nieuwe locatie.
Ten slotte arriveerde de groep in de zogeheten 'ijskelders'
van de VUB aan de Waversesteenweg in Oudergem.
Een paar studenten hadden het voorstel gedaan, de rector stemde (na wat aarzeling) toe. Maar de kille hangar is verre van ideaal. Er is geen verwarming, ook geen stromend water of sanitair. Studenten zorgden voor een paar grote tenten, maar volgens Caroline Robinson, een van de woordvoerders van de groep, is de materiële hulp ontoereikend.
Afspraak was dat de sans-papiers er tot gisteren konden verblijven, maar omdat een alternatief op dit moment ontbreekt, is hun verblijf aan de VUB verlengd tot maandag-middag. De groep had gehoopt ook minstens twee weken door de ULB, de Franstalige tegenhanger van de VUB, opgevangen te kunnen worden. Maar een deel van de groep die de onderhandelingen voerde, kreeg een njet.
De vele afwijzingen zorgen bovendien voor spanningen in de groep. Een deel legt de schuld bij de radicale aanpak van sommige actievoerders.
De burgemeester van Oudergem en tevens Brussels gewestminister Didier Gosuin (PRL-FDF) is niet gelukkig met de actievoerders op zijn terrein. Hij zoekt mee naar een oplossing, maar volgens Robinson is er weinig hoop dat die snel gevonden wordt. Het enige sprankeltje hoop betreft een fabriekspand in de buurt, dat eigendom was van Interbrew.
Ondertussen is één actievoerder door Binnenlandse Zaken terug naar het land van herkomst gestuurd. Het betreft een Romzigeuner uit Roemenië, die opgepakt was tijdens het incident met de politie in het OCMW-ziekenhuis Pacheco.
Volgens Binnenlandse Zaken was de man illegaal in het land, had hij geen regularisatiedossier ingediend en werd hij bovendien door de politie gezocht wegens verstoring van de orde. "Hem niet oppakken en repatriëren zou in strijd zijn met de wet", verklaart Pascal Smet, adjunct-kabinetschef bij Binnenlandse Zaken.
Bron : De Morgen
Zaterdag 16 december 2OOO
Peter-Jan Bogaert