arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Cafer is onsterfelijk" - Moeder krijgt uitwijzingsbevel
by Jan V Saturday December 16, 2000 at 03:58 PM
uaf@pandora.be

Gisterenavond vond een korte maar sfeervolle herdenking plaats voor Cafer Dereli, die vorige week in Rotterdam werd vermoord door de Grijze Wolven

"Cafer, we zullen je nooit vergeten" Cafer je bent onsterfelijk.

Een 100-tal mensen kwamen vrijdagavond aan het Turks consulaat samen om Cafer Dereli te herdenken en om te protesteren tegen het Turkse gevangenisbeleid. De aanwezigen waren vooral Belgen. De Turkse gemeenschap was afwezig uit angst voor de repressie van Turkije, mochten zij zich op de actie getoond hebben. Er was ook een delegatie van Nepalese vluchtelingen.

Enkele vrienden lazen een brief voor Cafer, waarna Dokter Eric Van obbergen namens de moeder die ook aanwezig was, de aanwezigen dankte voor de intieme herdenking. Tot grote verontwaardiging van iedereen moest hij echter ook meedelen, dat na de moeilijke week die de familie achter de rug heeft, ze vrijdag hun uitwijzingsbevel in de bus kregen.

Elly Van Reusel, (People's Rights Watch) getuigde over haar ervaringen in Turkije en over de isolatiecellen in dat land.

Leen Laenen, federaal parlementslid voor Agalev, kwam ook haar solidariteit betuigen. Zij stelde als eerste een parlementaire vraag over de isolatiecellen in Turkije en de mogelijke toetreding van Turkije tot de EU. Laenen beloofde haar volledige steun voor de strijd tegen het gevangenisbelied in Turkije.

Vervolgens nam Peter Mertens namens de PVDA het woord. Hij veroordeelde de Rijkswacht, omdat die weet hebben van 300 actieve Grijze Wolven in België, maar er niets tegen onderneemt. Integendeel, de Belgische staat wijst de moeder van het slachtoffer uit.

Als slot werd de internationale gezongen, een taal die ook Cafer begreep.

Er worden steunkaarten van 100 fr. verkocht om de repatriëringskosten van het lichaam van Cafer te betalen. Meer info bij Jan Buelens (0478/490398).

CAFER WE ZULLEN JE NOOIT VERGETEN.