arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stars Wars actie
by Greenpeace (posted by Luc Schrijvers) Thursday December 14, 2000 at 11:15 AM
lucschrijvers@hotmail.com

- Greenpeace protesteert sinds deze ochtend voor de hoofdingang van de NAVO te Evere, waar de ministers van buitenlandse zaken vandaag bijeen zijn om over nucleaire ontwapening te spreken. Met de protestactie roept Greenpeace de NAVO-lidstaten op om de Amerikaanse plannen voor het "National Missile Defense" (NMD) of "Star Wars" resoluut af te wijzen.

Een groep van 55 actievoerders afkomstig uit 10 Europese landen vormde om 8.00 deze ochtend een menselijk keten voor de hoofdingang van het NAVO-hoofdkwartier in Evere. Ze ontplooiden een spandoek met een aangepaste Amerikaanse vlag met stralingstekens en raketten. Een 10-meter lange zeppelin met de tekst "STOP STAR WARS - NO NEW ARMS RACE" werd opgelaten om de boodschap duidelijk te communiceren tot binnen in het NAVO-gebouw.

"Star Wars zal een nieuwe wapenwedloop lanceren en de NAVO-lidstaten moeten dit stoppen" zei William Peden van Greenpeace. "Als de V.S. hun 60 miljard kostend project doorzetten wordt de klok met 20 jaar teruggezet, en belanden we terug in de koude oorlog. Het gevaar voor een nucleaire oorlog neemt hierbij aanzienlijk toe".

"De ministers van buitenlandse zaken van de NAVO zijn hier vandaag bijeen om te praten over wapenbeheersing en nucleaire ontwapening. Als het Star Wars project doorgaat komt hier in ieder geval niets van in huis" verwittigde Peden.

Het Amerikaanse Star Wars project kan niet effectief werken zonder 2 nieuwe radarinstallaties in Fylingdales (VK) en Thule (Groenland). Het buitenlands en defensiebeleid van Groenland wordt bepaald door Denemarken. Zowel Denemarken als het V.K. zijn NAVO-lidstaten. Voor de Clinton administratie is de steun van de Europese lidstaten voor Star Wars een voorwaarde om het project te laten doorgaan. Er is reeds heel wat protest gerezen in een aantal Europese landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, en ook Belgiƫ. Daarnaast hebben ook Rusland en China het Star Wars project scherp veroordeeld omdat het de bestaande ontwapeningsverdragen op de helling zet, het bestaande proces van nucleaire ontwapening ondermijnt en de kans op een nucleaire oorlog doet toenemen.


Toekomstig president George Bush heeft voorgesteld om een aanzienlijk grotere en duurdere versie te bouwen van 'Star Wars' dan werd voorgesteld door de Clinton-administratie.

"Star Wars zal de V.S. niet beschermen tegen een nucleaire aanval", aldus Peden. "Het zal integendeel de andere kernwapenlanden zoals China en Rusland aanzetten om hun
kernarsenalen te moderniseren en uit te breiden".

Het Amerikaanse "National Missile Defense" (NMD) wordt ook wel "Star Wars" genoemd vanwege de gelijkenis met het voorstel van Ronald Reagan. Beide systemen gebruiken radars en satelieten om vijandelijke raketten te detecteren bij hun lancering en Amerikaanse raketten of lasers om deze inkomende kernraketten te vernietigen vooraleer ze hun doelwit bereiken.

Tot nu toe mislukten twee van de drie NMD-tests, die onder ideale omstandigheden plaatsvonden. De enorme technische moeilijkheden van een Star Wars systeem kunnen vergeleken worden met een poging om een "kogel met een kogel te raken".

Er zijn vier testen gepland voor volgend jaar. Daarna zal de Amerikaanse president moeten beslissen of de V.S. doorgaan met de volgende fase van het project. Indien hij dit goedkeurt, zullen nog eens vijftien testen volgen en kan het systeem in principe in 2005 in gebruik genomen worden.

Bron : Persbericht Greenpeace