arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nice 2000: Een verslag van de gebeurtenissen
by han en Fred Friday December 08, 2000 at 01:45 AM

We proberen voor U de gebeurtenissen van de afgelopen dagen samen te vatten. Dit is min of meer een overzicht van de acties op 6 en 7 december in Nice.

Woensdag 6 december aan de vooravond van de Europese top in Nice verzamelden meer dan 70.000 betogers zich in de Franse badstad. De meerderheid van betogers waren er aanwezig onder het vaandel van Europese federatie van vakbonden.
Bij deze syndicalisten vervoegden zich heel wat organisaties en groepen: werklozen, vluchtelingen, migranten, ecologisten, communisten, autonomen, Koerden, vrouwen organisaties, Basken, ….
Bij het vertrek waren er twee verschillende betogingen, de vakbonden van hun kant en aan de andere kant de " beweging tegen de globalisering". De twee marsen hadden dan wel een verschillend vertrek punt ze wisten elkaar toch te vinden en versmolten tot een grote mars, ook al is het duidelijk dat de eisen en verzuchtingen wel eens uit elkaar lopen. De Europese Federatie van Vakbonden aanvaard het Europees Charter en levert vooral kritiek op de halfslachtige houding over het aanvaarden ervan. Het Collectief dat de tegentop organiseert ( en tientallen organisaties verenigd) verwerpt het charter.

Het traject dat toegestaan werd door de burgemeester van Nice (ex lid van het fascistische Front National) was niet groot genoeg om alle betogers een plaats te geven. Daardoor waren er reeds mensen die terug op hun bussen aan het stappen waren als de laatsten nog moesten vetrekken.
Deze betoging verliep zoals voorzien zonder incidenten en heel wat syndicalisten stapten op het einde terug op de bus naar huis (sommigen op het vliegtuig).

Woensdag avond woonden 2000 mensen een meeting bij in Gymnasium Leyrit. Susan George heeft er lang het woord genomen, ze deed er uit de doeken hoe de internationale instituten (WTO, IMF. Europa, …) steeds meer en meer ontsporen en hun greep op de dagelijkse realiteit vergroten. Volgens haar moeten we geen veranderingen verwachten van bovenuit.
Francois Dufour die zich uitsprak namens "La confereation Payisanne" moest zich eerst verantwoorden voor de afwzigheid van Jose Bove. José werd eerder deze week in Parijs neer geknuppeld door de politie toen hij wou deelnemen aan een conferentie in de prestigieuze "Automobile-Club", de conferentie werd bijgewoond door Mike Moore (Voorzitter van de Wereld Handels Organisatie) en behandelde het landbouw beleid van de diezelfde WHO.

Net zoals in Praag kwamen honderden Italianen deelnemen aan de acties, althans dat was het plan. Want net zoals in Praag vertrokken ze met de "global Action Express" om de reis van Italië naar Nice te maken. Net zoals in Praag werden de meer dan 1.5000 Italianen van Ya Basta, Tuti Bianchi, Rifundatione Communista, … tegengehouden aan de grens.
De Italiaanse overheden protesteerden bij de Franse regering (net zoals in Praag), maar deze keer liep het anders. Verscholen achter meerdere honderden tot de tand gewapende politie agenten besliste de Franse Politie, om de actie-voerders niet door te laten. Een aantal Italianen besliste daarop om de tocht te voet verder te zetten.
Het grootste deel van de Italiaanse activisten zat evenwel geblokkeerd in het grensstadje Vintimille waar ze omstreeks 24u30 aankwamen. Daar het station omsingeld werd door Carrabinieri moesten de activisten op trein overnachten, ze palmden dan maar een tweede trein in om toch wat comfortabel te overnachten.
De volgende ochtend na overleg wilden de actievoerders in stoet naar het Franse consulaat trekken. De Italiaanse politie viel de betogers onmiddellijk aan waarop er hevige gevechten ontstonden.
Na de confrontatie (waarbij meer dan 11 zwaar gewonden vielen), en nadat men het Franse consulaat had bereikt besloot de trein huiswaarts te nemen.
In Genua riep de Refundazzione Communista op om te betogen tegen het extreme politie geweld.

Terwijl de Italianen geblokkeerd werden aan de grens en de meeting doorging met Susan George, trokken duizenden betogers in Nice naar het Centraal station. Het station werd gedurende een hele tijd bezet om de vrije doorgang te eisen voor alle actievoerders, tot de CRS besloot het station te ontruimen.

In Nice hield de politie de hele nacht van 6 op 7 december politie controles om systematisch alle groepjes van meer dan drie personen te controleren.

Donderdag 7 december

Vanaf de vroege ochtend trekken duizenden betogers richting Acropolis (locatie van de vergaderingen), om te toegang te blokkeren. Min of meer 5.000 tot 6.000 betogers vormden verschillende stoeten om de deelnemers aan de Eurotop de toegang te verhinderen. De betogers konden niet echt verhinderen dat de top van start ging, toch werd de rust die de vorige nacht nog in de straten van Nice hing danig verstoord.
De politie ging zo te keer dat er een wolk van traangas ontstond die tot in het conferentie gebouw voor overlast zorgde.
Er ontstonden hier en daar zware rellen, waarbij een bank filiaal in de vlammen opging en een heleboel ramen sneuvelden, toch konden de betogers hun doel niet bereiken.
De politie controles ware zo strak dat ze in de "rode" zone overgingen tot huis aan huis bezoeken om de bewoners te controleren.
De meer dan 2000 Europese top functionarissen worden inderdaad goed beschermd, en dat door een politie dienst samengesteld uit eenheden van over heel Frankrijk, aangevuld met legereenheden en zelfs teams die van uit de lucht (via helikopters) kunnen optreden. Ook het speciale anti interventie team werd ingezet, dat in het stadscentrum jacht maakte op groepjes betogers en daarbij gebruik maakte van "Flashballs", traangas, rubber kogels,

Na de gebeurtenissen in de ochtend trokken een aantal betogers naar de zaal waar de tegentop zou plaatsvinden. De zaal werd weliswaar door de politie ontruimd met traangas en waterkanon.

Deze ochtend had ook de algemene vergadering van de NGO's en civiele bewegingen plaats "Carrefour de societe civile", zij bespraken er de mogelijkheden om te werken aan een reële Europese grondwet die geen principe verklaring zou blijven.
De vergadering keurde een motie goed van Raffaele Salinari die het Franse optreden tegen over de Italiaanse activisten als "anti-Europees". bestempelde

In de loop van de namiddag deden er zich enkele schermutselingen voor tussen betogers en de ordediensten van het Front National. Het Front National mocht van de burgermeester een optocht organiseren, natuurlijk was er op dat ogenblik geen enkele politie agent te bespeuren, er vielen dan ook meerdere gewonden onder de antifascisten.
Ondertussen was er ook een betoging voor een federaal Europa (waar onder andere de Volksunie met een delegatie aanwezig was). Een groep jonge federalisten organiseerde een sit-in die gewelddadig uit elkaar werd geslagen door de CRS. Dit gebeurde 15 minuten nadat de Europese ministers het Sociale Charter ondertekenden waartegen de afgelopen dagen door duizenden werd betoogd.
In de loop van de namiddag is er ook actie gevoerd met stinkbommetjes, de actievoerders wilden daarmee duidelijk maken hoe "rot" een aantal zaken in deze samenleving wel in elkaar zitten. Een aantal bankfilialen, Fastfood restaurants en grootwarenhuizen dienden ontruimt te worden nadat ze geconfronteerd werden met hun ware aard.

In de loop van de avond vertrokken reeds heel wat betogers naar huis. Anderen hielden een algemene vergadering in de zaal van het Leyrit, die blijkbaar terug ingenomen werd door de actievoerders.


Correctie
by AlterEcho Saturday December 09, 2000 at 05:57 PM
alterecho@brutele.be

Kleine correctie over de inhoud van een verslag dat voor de rest correct was: de politie heeft de zaal Leyrit zelf nooit ontruimd, wel de straten errond. Enkele wolken traangas kwamen wel de zaal binnengewaaid, maar de politie schoot geen traangas direct in de zaal. De betogers moesten de zaal achteraf dus niet terug 'innemen'.