arch/ive/ief (2000 - 2005)

De persmededelingen van het ABVV vergissen zich van strijd
by PVDA Tuesday December 05, 2000 at 11:47 AM

In een communiqué veroordeelde de leiding van het ABVV in scherpe bewoordingen de bezetting van haar hoofdzetel in Brussel op 22 november. De nationale ABVV-leiding spreekt over "fascistisch geïnspireerde methodes" en "de bedoeling om de vakbond te destabiliseren". Het Politiek Bureau van de PVDA wil hierop reageren in onderstaand standpunt.

Standpunt van het Politiek Bureau van de Partij van de Arbeid

De persmededelingen van het ABVV vergissen zich van strijd

In een communiqué veroordeelde de leiding van het ABVV in scherpe bewoordingen de bezetting van haar hoofdzetel in Brussel op 22 november. De nationale ABVV-leiding spreekt over "fascistisch geïnspireerde methodes" en "de bedoeling om de vakbond te destabiliseren". Het Politiek Bureau van de PVDA wil hierop reageren in onderstaand standpunt.

Met verbazing neemt de PVDA kennis van het perscommuniqué van 23 november met als titel De PVDA wil het ABVV destabiliseren.1

Dit soort communiqués omzeilen het echte debat over Clabecq, door het zoeken van een politiek komplot achter de actie die gevoerd werd in de lokalen van het nationale ABVV. De bezetting van de lokalen werd noch voorbereid, noch georganiseerd door de PVDA.

Als men over fasciserende daden wil spreken, kan men het beter hebben over het proces dat al twee jaar aansleept, over het komplot dat georganiseerd werd door de rijkswacht, over de antisyndicale discriminatie bij de aanwerving door Duferco. De PVDA is verwonderd dat zulke grote woorden worden bovengehaald voor zo weinig, terwijl we vruchteloos wachten op mobiliserende ordewoorden vanuit de syndicale structuren om het proces te doen stoppen.

Laat ons de puntjes op de i zetten voor wat betreft de actie zelf. Het zijn de 300 syndicalisten, arbeiders en sympathisanten die aanwezig waren aan het Justitiepaleis, die de wens hebben uitgedrukt een bezoek te brengen aan het nationale ABVV. Niemand onder hen begrijpt waarom de dertien delegees en arbeiders van Clabecq die voor het gerecht gedaagd worden alleen moeten opdraaien voor de politieke en financiële gevolgen van dit proces. En dat terwijl het nationale ABVV blijft oproepen voor het "stopzetten van die maskerade".

Formele beloftes van het ABVV

Er is een grote tegenstelling tussen de woorden en de daden. Na dertig proceszittingen, na een twee jaar aanslepend proces, heeft het nationale ABVV nog niets gedaan om haar militanten te mobiliseren, ondanks de formele beloftes die Michel Nollet deed tijdens twee gesprekken die hij heeft gehad met een delegatie van secretarissen en delegees. De delegees en arbeiders van Clabecq moeten het ganse land doorkruisen om omhalingen te doen voor de proceskosten. Vele syndicalisten vragen zich af: "Zullen wij zo door onze organisatie verdedigd worden als we ons in een gelijkaardige situatie zullen bevinden?" Dit alles heeft niets van doen met de metaalcentrale maar met de federatie (de nationale structuur, nvdr).

Die driehonderd personen aanhoorden een uiterst agressief oordeel tegen de syndicale rechten en vrijheden. Werd die agressiviteit niet in de hand gewerkt door het feit dat er geen syndicale dekking is? Is de uitsluiting van de delegees van Clabecq uit de vakbond dan geen uiterst belangrijk element dat weegt op de krachtverhoudingen? De aanwezige syndicalisten wilden hun ergernis tonen tegen het feit dat sommige syndicale verantwoordelijken zelf de delegees van Clabecq behandelen als misdadigers en als een maffiabende en daarmee meehelpen aan de criminalisering door het gerecht.

De kaders van de PVDA hebben deelgenomen aan de actie, net als syndicalisten die bij de PVDA zijn aangesloten. Vele andere aanwezigen zijn geen lid of zijn van een andere politieke strekking.

De PVDA is van oordeel dat het syndicalisme van Clabecq meer verdient dan bestempeld te worden als maffieus. Als de nationale leiding van het CMB (de Metaalcentrale, nvdr) een open debat had aanvaard over het bilan van de strijd van Clabecq, dan was er nooit een proces geweest, noch een bezetting van het ABVV deze week.

Alle leden van de PVDA hebben er, samen met de delegees van Clabecq, de andere syndicalisten en de bezetters, over gewaakt dat deze bezetting plaatshad met respect voor het personeel en de installaties van het ABVV. Geen enkele kwaadwillige daad, geen enkele schade, geen enkele vernietiging of wanorde werd doelbewust aangericht. Alles is volkomen kalm verlopen. De bezetters stonden op het punt de lokalen te verlaten toen de politie met geweld is opgetreden. Wat er aan logistieke middelen was aangebracht was het resultaat van improvisatie ter plaatse. Men wilde blijven zolang Michel Nollet weigerde om een delegatie van de bezetters te ontvangen en met Roberto D’Orazio te spreken.

Voor een dialoog binnen het ABVV

Men verwijt de PVDA het ABVV te willen destabiliseren? In onze krant Solidair zijn wij altijd de eersten geweest om elke geste van goede wil en van openheid vanwege syndicale verantwoordelijken te ondersteunen, om tot een oplossing te komen van de problemen die veroorzaakt worden door de uitsluiting en de vervolging.

De PVDA heeft advocaten ter beschikking gesteld. Deze advocaten hebben, samen met anderen die geen enkele band hebben met de PVDA, hun fysische en financiële reserves ernstig aangesproken om een verdediging op te bouwen zonder weerga. Het is aan de beschuldigden om de manier van verdedigen uit te stippelen en aan te duiden wie hen het best verdedigen kan. De daden daarentegen (of liever de woorden) voor dewelke ze vervolgd worden, hebben ze verricht als delegee, in naam van het ABVV. Ware het niet logisch dat het ABVV de proceskosten betaalt van haar gemandateerden? We dagen om het even wie uit om de tot nog toe gemaakte advocatennota’s van het verdedigingscollectief aan te vechten.

De conciërge van het gebouw, die permanent ter plaatse was, heeft kunnen constateren dat alles met discipline verlopen is. Geen enkele aanwezige kon zich dan ook inbeelden dat in die omstandigheden beroep zou gedaan worden op een politieoptreden in een syndicaal huis. Diegenen die tot die beslissing zijn overgegaan, zullen nog moeilijk hun protest kunnen laten horen als de patroons hetzelfde zullen doen tijdens komende bezettingen.

De PVDA is ervan overtuigd dat er enorm veel syndicale krachten zijn die een gunstige uitkomst voor deze zaak wensen. Albert Faust (BBTK-Brussel) vroeg in Le Soir van 24 november dat de krachten van de dialoog zich zouden manifesteren.

De PVDA blijft aan de kant staan van de delegees en de beschuldigden van Clabecq, die vragen dat het ABVV de proceskosten op zich neemt, de uitgeslotenen heropneemt in de vakbond en mobiliseert voor de proceszitting van de 8 januari 2001.

1 Zie www.abvv.be. We vragen aan het ABVV om een link te leggen naar dit antwoord. Wij zullen op onze website hetzelfde doen.

Foto 1: Roberto D’Orazio en Silvio Mara, vlak na de beslissing van het Hof van Beroep dat het proces op 8 januari van vooraf aan herbegint. (Foto Solidair, Antonio Gomez Garcia)

Foto 2 en 3: De ABVV-voorzitter haalde de politie erbij om de bezetters te laten arresteren. Ze werden hardhandig opgepakt en geboeid weggeleid in twee bussen. Foto boven: Marie-Jeanne Vanderbecken, de vrouw van Silvio Mara. Foto onder: Silvio Mara en achter hem Jo Cottenier van de PVDA. (Foto’s Solidair, Patrick Wautier)