arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dijkgraven oefenen bouw Dijk tegen klimaatverandering
by Luc Schrijvers Friday November 03, 2000 at 02:05 PM
lucschrijvers@hotmail.com

Zo'n vijftig mensen worden zaterdag 4 november door Milieudefensie opgeleid tot dijkgraaf. Op het strand van Wijk aan Zee bouwen ze een oefendijk.

Zo'n vijftig mensen worden zaterdag 4 november door Milieudefensie opgeleid tot dijkgraaf. Op het strand van Wijk aan Zee bouwen ze een oefendijk. Deze ervaringen brengen ze op 18 november over op duizenden dijkbouwers. Op die dag organiseert Milieudefensie bij de klimaatconferentie in het Haagse Congrescentrum de bouw van de Dijk. De ruim 4OO meter lange Dijk wordt anderhalve meter hoog en bestaat uit ruim 5O.OOO zandzakken. De dijk is het symbool van de strijd tegen klimaatverandering en de stijgende zeespiegel.

Van 13 tot 25 november vergaderen 18O landen over klimaatverandering, op de grootste conferentie ooit in Nederland gehouden. De top moet tot harde afspraken leiden over hoe landen hun CO2-uitstoot omlaag gaan brengen.
Mensen uit de hele wereld willen dat klimaatverandering stopt, daarom organiseert Milieudefensie samen met haar internationale zusterorganisaties de bouw van de Dijk.
Duizenden vrijwilligers uit binnen- en buitenland zullen meebouwen, evenals organisaties als het Rode Kruis en het Wereld Natuur Fonds. De Dijk wordt bij de ingang van het
Congresgebouw gelegd.

Getuigen van klimaatverandering

Onderdeel van de Dijk-oefendag is een optreden van de Indiase theatergroep Natya Chetana. Deze theatergroep was in november 1999 getuige van de supercycloon in Orissa, India die aan meer dan 20.000 mensen het leven kostte. Zij vertellen de dijkgraven daar zaterdag meer over. Vanaf 10 november komen getuigen van klimaatrampen uit Canada, Honduras en Duitsland naar Nederland. Ze helpen mee met de bouw van de Dijk en vertellen over de gevolgen die een klimaatramp heeft op het dagelijks leven van mensen.

Men is welkom om (onderdelen van) de oefendag bij te wonen. Directeur Wijnand Duyvendak geeft toelichting op de klimaatactiviteiten van Milieudefensie.

Programma zaterdag 4 november, Wijk aan Zee

13.00 start instructiedag dijkgraven in Café de Zon, Voorstraat 54, Wijk aan Zee.

13.15 uitleg over de klimaatconferentie en het waarom van de Dijk.

13.30 technische instructies bouw Dijk met tekeningen en foto's.

14.00 oefening dijkbouw op het strand Wijk aan Zee. Oefenlocatie bij Strandopgang voorbij Hotel Sonnevanck, R. Aertsweg 2.

15.25 terug naar Café de Zon.

15.30 vertelling over klimaatramp en optreden door Indiase theatergroep Natya Chetana.

16.00 evaluatie

16.30 einde


Voor meer informatie: 0031 20 5507 333

op locatie zaterdag, Eugène van Haaren: 0031629593873


Luc Schrijvers

bron. persvoorlichting Milieudefensie
bron: Persvoorlichting Milieudefensie