arch/ive/ief (2000 - 2005)

Pronk: EU te laat in beweging op Klimaattop
by posted by Luc Schrijvers Sunday November 26, 2000 at 03:41 PM
lucschrijvers@hotmail.com

De landen van de Europese Unie hebben op de Klimaatconferentie te lang gewacht met onderhandelen. Dat is een van de redenen waarom de top is mislukt. Minister Pronk heeft dat gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Volgens hem klopt het beeld niet dat vooral de Verenigde Staten hebben dwarsgelegen.

De Amerikanen hebben eerder bewogen dan de EU, zo zei Pronk. Hij is er van overtuigd dat de Amerikaanse delegatie goede afspraken wilde maken over de terugdringing van broeikasgassen. Maar de EU liet het met opzet op het laatste moment aankomen en toen was er geen tijd meer om een akkoord te sluiten.
Volgens vertegenwoordigers van de Europese Unie die bij de onderhandelingen betrokken waren, heeft de Duitse minister van Milieu Trittin een sleutelrol gespeeld bij het mislukken van de Klimaatconferentie. Volgens hen heeft Trittin op het laatste moment een compromis tegengehouden dat was opgesteld door de Britse minister Prescott.
Britse deelnemers aan de Klimaattop hebben gezegd dat het voorstel telefonisch is voorgelegd aan de Amerikaanse president Clinton. Die had er geen problemen mee. Maar de landen van de EU bleken verdeeld. Doordat de Duitse minister Trittin weigerde toe te geven en ook de Denen niets voelden voor een compromis, is het overleg stukgelopen.
Volgend jaar mei wordt in de Duitse stad Bonn een vervolgconferentie gehouden. Pronk vindt dat de delegaties zich dan beter moeten voorbereiden om de kans op een klimaatakkoord te vergroten.

Bron : NOS