arch/ive/ief (2000 - 2005)

Onderhandelingen over klimaatverandering verder in Mei 2OO1
by posted by Luc Schrijvers Saturday November 25, 2000 at 03:32 PM
lucschrijvers@hotmail.com

De klimaatconferentie in Den Haag is mislukt. Voorzitter Pronk heeft de deelnemende landen niet kunnen overhalen afspraken te maken over vermindering van de uitstoot van broeikasgas zoals CO2. De onderhandelingen gaan in mei verder.

Vanmiddag heeft minister Pronk aan de verzamelde vertegenwoordigers van de 180 deelnemende landen officieel gemeld dat de Klimaattop mislukt is. Gisteren had de conferentie klaar moeten zijn, maar er is de hele nacht doorgepraat over een compromisvoorstel van Pronk. Een meningsverschil tussen de Europese landen en de Verenigde Staten over de uitstoot van CO2 is waarschijnlijk een te groot struikelblok gebleken.

De Belgische minister van Milieu Aelvoet is zeer teleurgesteld over de mislukking. Volgens haar was er te weinig tijd om de landen op één lijn te krijgen. Toch is er volgens de minister vooruitgang geboekt ten opzichte van de vorige klimaatconferentie in Kyoto. "Het is nu duidelijk waar de knelpunten zitten." Aelvoet zei verder dat ze de inzet van de Nederlandse voorzitter Pronk erg waardeert.

De milieuorganisatie Greenpeace geeft de schuld van de mislukking aan de Verenigde Staten, Japan, Canada en Australië. Zij hebben alleen maar gedacht aan hun eigen economische belangen, in plaats van aan het klimaat, aldus Greenpeace. Milieudefensie noemt het mislukken van de conferentie beschamend.

Bron : NOS