arch/ive/ief (2000 - 2005)

Pronk : Klimaatconferentie niet afsluiten zonder akkoord.
by posted by Luc Schrijvers Saturday November 25, 2000 at 11:37 AM
lucschrijvers@hotmail.com

"Het zal pijn doen, heel erg pijn." Pronk wil de VN-klimaatconferentie niet afsluiten zonder een akkoord over de vermindering van het beruchte broeikasgas CO2, dat verantwoordelijk zou zijn voor de opwarming van de aarde.

Vooral de tegenstellingen tussen Europa en de Verenigde Staten lijken onoverbrugbaar. De Amerikanen willen de vermindering van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2)en andere gassen, die veroorzaakt wordt door verbranding van aardolie, steenkolen,hout en aardgas, op een zuiver kapitalistische manier oplossen. Volgens Washington is het perfect mogelijk dat de VS vervuilingsrechten in armere landen opkopen om zo aan de verplichtingen te voldoen.
Amerika wil verder dat de bestaande bossen en de aanplant van nieuwe bossen zoveel mogelijk meetellen bij het berekenen van de CO2 boekhouding.

Europa wil de kerk in het midden houden. Brussel wil dat zeker de helft van de CO2 vermindering in eigen land gerealiseerd wordt.

Zoals bekend hebben de industrielanden drie jaar geleden in het Japanse Kyoto beslist om hun CO2 productie gemiddeld met 5,2 procent te verminderen.
Belgiƫ moet tegen 2O12 7,5 procent minder CO2 produceren in vergelijking met 199O. In 1998 zat ons land al ruim 7 procent boven dat niveau.

Betogers en actiegroepen, die talrijk aanwezig zijn in Den Haag, nemen het Stats bijzonder kwalijk dat ze op grote schaal bestaande bossen en landbouwgronden als sinks, reservoirs van koolstofdioxide, willen gebruiken.

Soms heeft er de schijn van dat bepaalde industrielanden niet willen dat er maatregelen komen om de CO2 uitstoot te beperken. Zulke maatregelen zijn immers duur en dreigen aan het welvaartsniveau te knabbelen. Om minder CO2 de lucht in te spuiten, moeten we met zijn allen minder rijden, meer CO2-taks betalen voor benzine en diesel, minder verspillen en meer dure filterinstallaties op fabrieksschouwen installeren.

Bron : Het Belang van Limburg
Roger Huisman

Later meer.