Wetenschappelijke onzekerheid over het broeikaseffect. by posted by Luc Schrijvers Saturday November 25, 2000 at 11:22 AM |
lucschrijvers@hotmail.com |
Sommige landen verschuilen zich ook achter de wetenschappelijke onzekerheid over het broeikaseffect. De wetenschappers zijn inderdaad verdeeld over de vraag of de mens verantwoordelijk is voor de gevreesde opwarming die voor woestijnvorming, overstromingen en andere calmiteiten zal zorgen.
Voor dr Robert Watson, hoofd van het 'Intergouvenementeel Panel over Klimaatverandering'(IPCC), is er geen twijfel:
"Er bestaat geen twijfel dat de mensen gedeeltelijk betrokken zijn bij de klimaatsverandering. We zullen in de loop van deze eeuw belangrijke veranderingen zien." Het IPCC heeft het werk van zo'n 3OOO meterologen en andere deskundigen uit de hele wereld gebundeld.
Voor Watson is het hoog tijd om in te grijpen: "Onze modellen hebben ons geleerd dat als je het CO2-gehalte in de atmosfeer de volgende 7O jaar verdubbelt, het niveau van de zee niet alleen gedurende tien jaar, maar ook gedurende honderd en zelfs duizend jaar zal stijgen."
Zo'n verdubbeling op 7O jaar zit er met de huidige stand van industriƫle ontwikkeling dik in, menen de meeste wetenschappers.
Andere wetenschappers zijn ervan overtuigd dat het met de opwarming niet zo'n vaart zal verlopen of dat de menselijke activiteit geen invloed heeft op die opwarming. Niet toevallig liet de conservatieve Britse pers deze week de Amerikaanse meteroloog Fred Singer van de Universiteit van Virginia aan het woord: "De voorbije eeuw is het warmer geworden, maar dit vond plaats in 194O. Amerika kende de warmste jaren rond 194O. We kennen de oorzaak van die hogere temperaturen niet, maar we geloven niet dat de menselijke activiteit de basis hiervan lag",zei Singer donderdag in een gesprek met de Daily Telegraph.
Singer geeft toe dat er een toename is van broeikasgassen in de atmosfeer, maar dit heeft volgens hem geleid tot "EEN GROENER WORDEN VAN DE PLANEET,TOEGENOMEN LANDBOUWOPBRENGSTEN EN EEN BETERE GROEI VAN BOSSEN" . Zoals bekend is CO2 onontbeerlijk voor de groei van planten en bomen. Heeft Jan Pronk zich nodeloos zorgen gemaakt ? besluit Roger Huisman in Het Belang van Limburg.
Bron : Het Belang van Limburg
Roger Huisman
Later meer.