arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ontwikkelingslanden in Den Haag verschrikkelijk ontgoocheld.
by Luc Schrijvers Saturday November 25, 2000 at 10:49 AM
lucschrijvers@hotmail.com

De ontwikkelingslanden verliezen inmiddels hun geduld. "Wij zijn verschrikkelijk ontgoocheld, om het nog mild te zeggen, dat de rijke landen niet aan onze wensen tegemoetkomen", fumineerde de Nigeriaanse minister Alhaji Daula, delegatieleider van de G77 (groep van 13O ontwikkelingslanden plus China) in een verklaring op een persconferentie.

"Eerst werden we gekolonialiseerd en uitgebuit, nu hebben de rijke landen door vervuiling de atmosfeer gekolonialiseerd. De hele wereld wordt er onveiliger op, maar wij betalen er door allerlei klimatolgische rampen de hoogste prijs voor. De verwoestijning in Afrika bijvoorbeeld, het dalen van de landbouwproductie met 2O procent. Toch weigeren de rijke landen met voldoende fondsen over de brug te komen."
De G77 eisen dat zij voldoende geld krijgen om enerzijds nieuwe, milieuvriendelijke technologie en kennis te kunnen kopen en anderzijds de grote gevolgen van klimaatverandering te bestrijden. Maar, zei Daula als wrange troost:"Als wij niet overleven, zullen de rijke landen ook niet overleven. De wet van jungle kan hier niet van toepassing zijn."

Bron : De Morgen
Hans van Scharen


Later meer.