arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kyoto-protocol door voorstel Pronk verder uitgehold?
by posted by Luc Schrijvers Saturday November 25, 2000 at 10:28 AM
lucschrijvers@hotmail.com

Het Kyoto-protocol van 1997, bedoeld om klimaatverandering tegen te gaan, was al niet bijster sterk, maar door het eerste compromisvoorstel van Pronk in Den Haag nog fors afgezwakt. Voorzitter van de klimaatconferentie (Cop6) Jan Pronk lanceerde een eigen voorstel omdat de 18O deelnemende landen er niet snel genoeg uitkwamen.

Maar, reageerde het WWF en andere milieuorganisaties direct, "het voorstel bedreigt het klimaat. De uitstoot van broeikasgassen zal groeien in plaats van dalen,"
Het voorstel reflecteert de sfeer op Cop6: iedereen verdedigt er het eigen belang. Toch wil Pronk dat er zo snel mogelijk getekend wordt. Alleen zo kan het Kyoto-protocol nog enige realiteitswaarde krijgen.
Dat wil zeggen dat de geïndustrialiseerde landen zich ertoe verplichten om tegen 2O12 gemiddeld 5,2 procent minder kooldioxide (CO2) uit te stoten.

Hoe en waar en wie? Daarover vinden al sinds 13 november erg technische discussies plaats, met mogelijke grote gevolgen voor mens, milieu en economie.

Woensdagavond laat stelde Cop6-voorzitter Jan Pronk dat hij tot zijn grote verbazing optimistisch was over de eerste verslagen. Ook de andere delegaties stelden dat er best wel een overeenkomst bereikt kon worden, als de delegaties maar iets meer tijd hadden.
Donderdag kondigde Pronk plots aan het te langzaam ging en dat hij zelf maar met een voorstel zou komen.


Bron : De Morgen
Hans van Scharen

Vandaag, zaterdag,10u10

Nota: Inmiddels is het eerste voorstel , zowel door de VS als door de EU verworpen en bespreekt men momenteel een tweede compromisvoorstel van Pronk..

Later meer.