Milieudefensie stelt dijkbewaking in by Luc Schrijvers Friday November 24, 2000 at 03:11 PM |
lucschrijvers@hotmail.com |
Volgens Milieudefensie leidt het laatste voorstel van Jan Pronk, voorzitter van de zesde Klimaatconferentie, tot onvoldoende terugdringing van broeikasgassen in de rijke westerse landen. Milieudefensie is van mening dat de uitstoot bij de bron aangepakt moet worden. Het accoord van Den Haag moet leiden tot energie-efficiënter produceren en consumeren.
De dreigende vooruitzichten op de Haagse Klimaatconferentie zijn voor Milieudefensie aanleiding om met ingang van vrijdagmiddag 14:00 uur permanente dijkbewaking in te stellen.
De bewaking zal plaatsvinden bij de zaterdag gebouwde dijk, direct tegenover de ingang van het Congrescentrum. Tientallen leden van Milieudefensie zullen, gehuld in oliejassen en felgele zuidwesters, waken voor een eventuele dijkdoorbraak. De inspecties zullen doorgaan tot het einde van de conferentie. Ze duren steeds twintig minuten en worden elke twee uur uitgevoerd. In het donker worden de inspecties voortgezet met stormlampen en zwaailichten.
In het voorstel van Jan Pronk worden de grootste vervuilers niet verplicht om het merendeel van de uitstoot van broeikasgassen in eigen land terug te dringen. De VS mogen, hoewel minder dan gevreesd, bossen meerekenen als aftrekpost voor hun CO2- uitstoot. Dit betekent in praktijk dat ze méér CO2 mogen uitstoten dan in het Kyoto-protocol was overeengekomen.
Het sanctie-regime voor naleving van de reductie van broeikasgassen acht Milieudefensie niet toereikend. Het wordt landen toegestaan om niet behaalde quota door te schuiven naar een volgende periode.
Het uitsluiten van het gebruik van kernenergie voor het Clean Development Mechanism (CDM), ziet Milieudefensie als een positieve ontwikkeling.
Milieudefensie-directeur Wijnand Duyvendak: "De Kyoto- overeenkomst was het absolute minimum dat nodig was om de door mensen veroorzaakte klimaatverandering tegen te gaan. Het voorstel van Jan Pronk beketent echter een oprekking van deze overeenkomst. Hoewel belangrijke vervuilers als de Verenigde Staten niet alles hebben gekregen wat ze eisten, betekent het Pronk-protocol voor hen toch een immens cadeau. Het Pronk- protocol biedt hen de mogelijkheid om de vervuiling door uitstoot van broeikasgassen af te kopen zonder dat ze in eigen land schone maatregelen hoeven te nemen.''
Binnen één uur na de definitieve uitkomst van de Klimaatconferentie zullen Milieudefensie-directeuren Teo Wams en Wijnand Duyvendak bij de Dijk commentaar geven op het accoord
Bron : Milieudefensie