arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nederlandse jongeren dagen regering uit.
by Posted by Luc Schrijvers Thursday November 23, 2000 at 11:21 AM
lucschrijvers@hotmail.com

Honderden jeugdgroeperingen zijn sedert 11 november gestart met de internationale Bet-actie. Zij dagen de Nederlandse regering uit dat zij in acht maanden tijd kunnen zorgen voor een 8 procent CO2- vermindering op het Nederlandse grondgebied.

Daarmee willen ze bewijzen dat ze met veel minder dure conferentiewoorden, maar met eenvoudige daden veel meer kunnen bereiken dan het nieuwsbericht liet horen dat Nederland de Kyoto-norm tegen het jaar 2O2O zeker niet zal halen. De uitstoot van CO2 in 2O2O waarschijnlijker 2O % hoger zal liggen dan in 1990.
Nederland is niet alleen met zijn Bet-actie. Dit initiatief loopt nog in twaalf andere landen. Zij geloven dat zij in hun opzet gaan slagen omdat de Duitse jongeren dit project vorig jaar reeds hebben waargemaakt.
De Duitse jongeren doen nu trouwens weer mee. De jongeren willen met deze actie een stuk verantwoordelijkheid wegnemen van de overheid, industrie en volwassenen. Zij willen een stuk voor hun eigen toekomst zorgen. En dat kan enkel als men zuiniger omspringt met energie, door milieuvriendelijker te produceren en minder onnodig te verplaatsen.
De voornaamste milieu- en energiebesparingstips die op het Bet-document staan zijn zeer eenvoudige besparingstips die iedereen moet kunnen waarmaken. De simpelste zijn het licht uitdoen in ruimtes waar je even niet bent, je computer,televisietoestel en stereo-installatie volledig afzetten als die niet worden gebruikt, de fiets of het openbaar vervoer nemen voor verplaatsingen, producten kopen met weinig of geen verpakkingsmateriaal, brood in een trommel steken in plaats van in aluminiumfolie, frisdranken uit herbruikbare flesjes drinken in plaats van uit blikjes.

Op de Sunlight Conference die gisterenavond afgesloten is hebben jonge mensen de Bet-actie verduidelijkt aan top-politici, bedrijfsleiders en consumenten zoals u en ik.

Bron: De Morgen (Maandag 2o november 2OOO)
Dirk Bogaert