arch/ive/ief (2000 - 2005)

Pronk plaatst zandzak op spreekgestoelte. T.Wams "geen uitstel" meer.
by posted by Luc Schrijvers Wednesday November 22, 2000 at 09:27 PM
lucschrijvers@hotmail.com

Minister Pronk opende de tweede week van de Klimaatconferentie met het plaatsen van een zandzak op het spreekgestoelte van de grote conferentiezaal in het Congresgebouw. In de loop van de dag sprak Teo Wams, directeur van Milieudefensie, DE VN-conferentie toe.

Daarbij verwees hij naar de duizenden mensen die op initiatief van Milieudefensie afgelopen zaterdag een Dijk
van zandzakken bouwden bij het Congresgebouw. Hij verklaarde zich gesteund te voelen door deze actie.

Teo Wams, directeur van Milieudefensie, sprak vandaag de VN-conferentie toe.

Volgens Wams kan het terugdringen van de CO2-uitstoot geen uitstel dulden. Regeringen moeten geen verstoppertje spelen met het publiek en de media. Het opvoeren van bossen als CO2-sponzen ondermijnt de doelen die zijn afgesproken tijdens de eerste Klimaatconferentie in 1992 in Rio de Janeiro. Wams benadrukte dat emissiehandel niet mag ontaarden in windhandel, die geen bijdrage levert aan de oplossing van het klimaatprobleem.

Kernenergie vindt Wams, sprekend namens de gehele milieubeweging, volstrekt onacceptabel. "Kernenergie bedreigt onze toekomst en de veiligheid van onze kinderen."
Wams had geen goed woord over voor landen die de afspraken die in 1997 in Kyoto gemaakt zijn, niet meer volledig willen nakomen.

Tenslotte wees hij erop dat de rijke westerse landen de plicht hebben om de ontwikkelingslanden die het meest te lijden hebben onder de gevolgen van klimaatverandering, moeten helpen. De geïndustrialiseerde landen zijn verantwoordelijk geweest voor de meeste vervuiling de afgelopen eeuw.


Bron: Milieudefensie.