arch/ive/ief (2000 - 2005)

Demonstranten tegen kernenergie aangehouden.
by posted by Luc Schrijvers Wednesday November 22, 2000 at 09:11 PM
lucschrijvers@hotmail.com

Bij een demonstratie in Den Haag tegen kernenergie zijn vanochtend 15O mensen aangehouden . De demonstratie Walk of Shame was gericht tegen de lobby van bepaalde landen om kernenergie op de agenda van de klimaatconferentie te krijgen.

De demonstranten zouden lopen langs een vijftal ambassades (VS, Japan, Canada, India, en China). De demonstratie was georganiseerd door WISE, Nuclear Information and Resource Service (NIRS), Friends of the Earth International (FOEI), Rising Tide en diverse andere groepen en had een sterk international karakter. Greenpeace was ook medeorganisator maar stapte uit de demonstratie na de mededeling van de politie dat de mensen zouden worden aangehouden.
De politie had de demonstratie verboden. Direct nadat de demonstratie van het Maliveld vertrok werd ze tegengehouden door de Mobiele Eenheid en werden de demonstranten afgevoerd naar een gymzaal in Den Haag. Op het moment van de aktie was het nog niet bekend op welke grond de mensen waren gearresteerd.
Inmiddel is wel bekend geworden dat een politiewoordvoerder verklaard heeft dat er geen vergunning aangevraagd was voor de betoging en dat men de organisatie niet kon bereiken.
Onder de arrestanten bevonden zich activisten uit diverse landen, waaronder Rusland, de Oekraïne, Zuid-Korea, Engeland en de VS.
De deelnemende organisaties vinden het een schande dat demonstraties tijdens de klimaattop niet mogelijk zijn. En betreuren dat de politie koos voor de harde lijn. Dit is een ernstige belemmering van het recht van demonstratie.
Een juridische ondersteuningsgroep is aan het werk om advocaten te regelen.

Bron : persbericht WISE
Boyd Noorda