arch/ive/ief (2000 - 2005)

Klimaattop in impasse?
by Luc Schrijvers Monday November 20, 2000 at 11:01 AM
lucschrijvers@hotmail.com

Volgens milieuminister Pronk is deze tweede en de laatste week van de conferentie beslissend of deze klimaattop al dan niet slaagt. Er zijn volgens hem meer knelpunten dan punten van overeenstemming.

Verleden week hebben de lagere ambtenaren onderhandelt en geprobeerd een consensus te bereiken.
Helaas is dit niet gelukt en nu is het de beurt aan de hogere ambtenaren en de milieuministers om tot nog een akkoord te komen.
Maar zoals het er nu uitziet is de tegenstelling tussen EU en ontwikkelingslanden enerzijds en de VS, Canada, Japan en Australiƫ anderzijds zeer groot. Er is een zeer groot onenigheid.
De kans dat men groeit naar een impasse en dat er geen akkoord komt is zeer groot geworden.
Volgens de Europese Unie nemen deze landen het probleem onvoldoende serieus en de VS zegt op haar beurt dat de Europese Unie onbuigzaam is.

De Europese Unie en sommige ontwikkelingslanden willen de CO2 uitstoot aanpakken aan de bron en minder vervuilen en de VS, Canada, Japan, Australiƫ en zelfs enkele ontwikkelingslanden, enkele theoretisch vervuilen door gebruik te maken van de aangekochte uitstootrechten en obsorptiereservoirs.

Ook wordt er met spanning uitgekeken naar de toespraak van de Franse President Chirac die hij vandaag zal houden voor de klimaattop in Den Haag.


Bron : NOS
VRT


Luc Schrijvers