arch/ive/ief (2000 - 2005)

De tijd van praten is voorbij , het is nu tijd voor daden.
by Luc Schrijvers Sunday November 19, 2000 at 05:43 PM
lucschrijvers@hotmail.com

News.NL in gesprek met Femke Bartels, Greenpeace-activiste. Greenpeace vindt dat er veel wordt gepraat en te weinig gedaan aan het behoud van het milieu. Daarom blokkeerden actievoerders afgelopen donderdag een transportband van de kolencentrale in het westelijk havengebied van Amsterdam. De politie maakte een eind aan deze aktie


Bij alle protesten van Greenpeace is altijd veel aandacht van de media. Betekent dit dat het zonder de media-aandacht geen geslaagde actie is?

"Dat is niet waar. De rol van de media is groot. Maar we doen de acties niet voor de media-aandacht, zoals critici wel eens opmerken. Belangstelling van de verschillende media helpt bij het verwezenlijken van ons doel, namelijk het voorkomen van milieuvervuiling. De media zijn immers het venster van de wereld."


Minister Pronk doet hard zijn best op de klimaatconferentie en jullie komen steeds met nieuwe acties.
Waarom is het nooit goed genoeg?

"Nou, Pronk, doet redelijk goed zijn best, maar er moet veel meer gebeuren. Wij zijn het ook lang niet altijd eens met zijn ideeen. Er is bewezen dat de CO2 -uitstoot met 8O % moet worden verminderd. En in Den Haag discussieren ze over een paar procentjes hier en daar. Het gaat over het behoud van het milieu en dat is heel belangrijk. De tijd van praten is voorbij, het is nu tijd voor daden."

Wat verwacht je van de klimaatconferentie?

"Niet veel. Er lijkt weinig concreets te gaan gebeuren. In Den Haag zijn wij ook vertegenwoordigd met een politieke afvaardiging. Maar zoals ik al zei, er gebeurt niets. Daarom zijn wij overgestapt op acties. Mensen denken wel eens dat we alleen maar actie voeren , maar dat is niet zo. Dat is afhankelijk van het onderwerp. Soms is een gesprek met een politicus voldoende en soms ook niet."

Ben je nooit bang dat de mensen genoeg van jullie acties krijgen?

Neen, je hebt altijd mensen die zeggen: oh, neen daar heb je ze weer. Maar de overgrote meerderheid staat achter onze acties. Actie voeren spreekt de mensen aan, dat merken we heel sterk. De steun in Nederland voor Greenpeace is heel groot."

De klimaatconferentie duurt nog een week. Wat voor acties kan Nederland nog meer verwachten?

"Wij praten van te voren niet over onze acties. Maar Nederland kan zeker nog wel een en ander verwachten."


Bron : News.nl