Kernenergie moet tijdelijk CO2 uitstoot terugdringen. by Luc Schrijvers Sunday November 19, 2000 at 03:08 PM |
Luc Schrijvers@hotmail.com |
In de wandelgangen van de wereldklimaattop in Den Haag is er meer nieuws te rapen dan in de officiele vergaderingen. Frankrijkm Finland, Japan en Zweden maken er geen geheim van dat de tijdelijke herwaardering van kernenergie de enige mogelijkheid is om op het vlak van energieproductie het Kyoto-protocol te helpen naleven.
"Zonder extra nieuwe nucleaire stroom wordt de nu bestaande industriele groei een triest economisch
fata morgana'. Dat zeggen diverse vertegenwoordigers van de chemische nijverheid op de conferentie.
Ook Fedichem, de Belgische federatie van chemische bedrijven volgt dat denkspoor.
"Over vijftig jaar is het misschien mogelijk om via kernfusie (?) de nucleaire centrales langzaam af te bouwen. Tot die tijd zie ik geen enkele alternatief dan het nucleaire circuit om aan de gigantische vraag naar energie te voldoen', vertelt Roger Aertsens, energieadviseur van Fedichem.
Volgens Fedichem wordt het voor Belgie zeer moeilijk om de Kyoto-norm van 7,% procent minder CO2 -uitstoot te halen tegen 2008. "Als de norm lineair wordt toegepast, komt er niet alleen een investeringsstop voor de Belgische chemische industrie, maar dan moet er minimaal 2O % van de chemische bedrijven Belgie verlaten om in andere landen weer op te starten", zegt Aertsens. 'Vraag naar onze producten zal er altijd zijn.
Indien nodig kunnen we zelfs verhuizen haar Rotterdam. Daar krijgen we nog subsidies om ons te vestigen.
De Belgische regering moet eindelijk kleur bekennen in haar bedrijfspolitiek.
Ofwel zegt men dat het land wil overstappen naar hightechonondernemingen. In dat geval zullen de Duitse, Franse en de Amerikaanse multinationals snel weten dat er werk moet worden gemaakt van een afbouw van de Chemiesector in Belgie. Ofwel laat de regering de bedrijven toe tegen echt competieve voorwaarden te werken. Men moet weten wat men wil."
Aertsen ziet slechts een zeer beperkte rol weggelegd voor de hernieuwbare, natuurlijke energievormen (wind en zon). " Op het Belgisch grondgebied kan er hooguit 2 tot 5 % procent van de totale benodigde energie door zon en wind worden opgewekt. De enige manier om deze milieuvriendelijke stroomleveranciers massaal in te zetten is ze produceren in de woestijn. Professor Nys van IMEC beweert dat als 4 % van de woestijngebieden worden gebruikt om er gigantische zonnecentrales te bouwen, de hele wereld kan worden voor zien van primaire energie."
Een drietal landen zijn bezig met voorbereidende haalbaarheidsstudies om dergelijke energie-installaties in de woestijn te bouwen. De namen van Saoedi-Arabie, Libie en Israel werden genoemd.
Bij de officiele delegaties werd het bericht niet bevestigd maar ook niet ontkend.
Roger Aertsens van Fedichem vindt dit project schitterend.
"Wij behoren niet - zoals sommigen misschien denken - tot de nucleaire lobby. We zijn echter realistisch genoeg om te weten dat enkel gigantische zonne-energieprojecten in de woestijn de mensen van Greenpeace ooit gelijk kunnen geven. Als men erin slaagt om 4 procent van de woestijn om te toveren in een permanent functionerende zonnecentrale, dan is er geen sprake meer van extra kernenergie.
Bron: De Morgen, Dirk Bogaert ( Donderdag 16 november 2OOO)