arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een dijk tegen klimaatverandering
by Luc Schrijvers Saturday November 18, 2000 at 08:12 PM
lucschrijvers@hotmail.com

Deze toespraak is gehouden door Wijnand Duyvendak, Direkteur van Milieudefensie.

Het klimaat verandert.Meer regen, heviger regen. Harder stormen. Maar ook meer, hittem en grote droogte. Mensen veroorzaken de klimaatverandering, de opwarming van de aarde. Mensen zullen hem moeten stoppen. Zo snel mogelijk.
Daarom zijn we hier vandaag en bouwen een Dijk. Hoe langer we wachten hoe groter de problemen. In de rijke landen, maar nog veel groter in de armer landen.

Degene die de problemen veroorzaakt moet ze ook oplossen. Het is zo'n eenvoudige wijsheid. Je kan ook zeggen: iedereen moet zijn eigen rommel opruimen. Dat is natuurlijk ook zo met de uitstoot van broeikasgassen. De welvarende westerse landen veroorzaken verreweg het grootste deel van de klimaatverandering. In deze landen moeten dus ook het leeuwendeel van de reducties gerealiseerd worden. Hier moet de omslag, de ommekeer gemaakt worden. Dat betekent: anders produceren, anders consumeren. En daar moeten we nu mee beginnen.

We bouwen vandaag een Dijk omdat wij vinden dat je je eigen rommel op moet ruimen. Dat kan. Nieuwe technieken liggen binnen handbereik. We moeten overstappen op zonne- en windenergiem en heel veel energie besparen. Dit is niet makkelijke en het kost geld. Maar de kosten van de klimaatverandering, de enorme regenval, extreme droogtes, zeespiegelstijging zijn vele, en vele malen hoger. We bouwen vandaag een Dijk omdat we kiezen voor schone energie.

Kernenergie wordt voorgesteld als een oplossing voor de klimaatverandering. Eigenlijk denk ik: hoe bestaat het. Het ene problee; oplossen door een ander te creeren? Dat is onaanvaardbaar veiligheidsrisicom wat zeker niet opgelost kan worden met radioactief afval. We bouwen vandaag een Dijk omdat er snel extra maatregelen nodig om de groeiende uitstoot door het verkeer te beperken.

Minister Pronk is een ambitieus voorzitter. Maar minister Pronk: niet ieder akkoord is een goed accoord. Er is echte reductie nodigm in de rijke lqnden. Het is ook uw taak de nep-reducties eruit te houden.

Al tien jaar wordt er gesproken over beperking van de uitstoot van de broeikasgassen. Het akkoord in Kyoto was een kleine doorbraak. We zijn alweer drie jaar verder en de uitstoot is weer gegroeid. Ons geduld raakt op. Laat ik dit zeggen; we hebben nog een week geduld. We zullen de komende week allemaal alert blijven. Als het moet, komen we weer terug naar Den Haag.
Mensen veroorzaken de klimaatverandering. Daarom moeten de mensen de klimaatverandering stoppen.
We bouwen vandaag samen de Dijk om de klimaatverandering te stoppen!


Wijnand Duyvendak
18 november 2OOO