arch/ive/ief (2000 - 2005)

Meer dan 4OOO aktievoerders bouwen dijk in Den Haag
by Luc Schrijvers Saturday November 18, 2000 at 07:14 PM
lucschrijvers@hotmail.com

Meer dan 4OOO aktievoerders uit heel de wereld bouwden een dijk aan het Congrescentrum in Den Haag. In het Congrescentrum zelf was volop de klimaattop aan de gang. Het was een vreedzame ludieke aktie waar gedanst en gezongen werd. Er was theater,optredens en zelfs opvang voor kinderen.

Met deze aktie wilden de demonstranten hun bezorgdheid uiten en de klimaattop dwingen om ook daadwerkelijk stappen te ondernemem om de klimaatverandering tegen te gaan. Het gaat om de toekomst van ieder van ons op deze aardbol.

De buitenlandse deelnemers waren rond 11 uur vertrokken aan Maliveld, vlakbij het Centraal Station. Vandaar trok de bonte stoet naar de waterpartij,vlakbij het congrescentrum. Heet leek wel carnaval.
Aan de waterpartij kregen de massaal opgekomen nederlandse aktievoerders steun van hun buitenlandse gasten. Na praktische details gingen de demonstranten, van alle leeftijden richting het Congrescentrum.
Voor het congresgebouw werden ze verwelkomd door Wijnand Duyvendak, Direkteur van Milieudefensie.
Daarna namen Tony Juniper, Friends of the Earth uit U.K en een van de aanwezige getuigen van een klimaatramp het woord.

Een greep uit de toespraak van Wijnand Duyvendak.
"we bouwen vandaag een Dijk omdat we vinden dat je je eigen rommel op moet ruimen. Dat kan. Nieuwe technieken liggen binnen handbereik. We moeten overstappen op zonne- en windenergie, en heel veel energie besparen. Dit is niet makkelijk en het kost geld. Maar de kosten van de klimaatverandering, de enorme regenval , extreme droogtes, zeespiegelstijging zijn vele, en vele malen hoger. We bouwen vandaag een Dijk omdat we kiezen voor schone energie. Al tien jaar wordt er gesproken over beperking van de uitstoot van broeikasgassen. Het akkoord in Kyoto was een kleine doorbraak. We zijn alweer drie jaar verder en de uitstoot is weer toegenomen.
Ons geduld raakt op. Laat ik dit zeggen: we hebben nog een week geduld. We zullen de komende allemaal alert blijven. Als het moet, komen we weer terug naar Den Haag.
Mensen veroorzaken de klimaatverandering.Daarom moeten mensen de klimaatverandering stoppen.
We bouwen vandaag samen de Dijk om de klimaatverandering te stoppen!"
(Uittreksel van de toespraak kan je elders op deze site in het nederlands en engels vinden)

Daarna begonnen de demonstranten aan de bouw van de Dijk zo'n 4OO meter lang, anderhalve meter hoog en moesten 5O.OOO zandzakken gevuld worden. Vrijwilligers van Milieudefensie hadden voor de Dijk al voorbereidingswerken gedaan. Het ging er zeer vrolijk en ludiek aan toe. De internationale pers was massaal aanwezig en volgde de werkzaamheden op de voet.

In een gesprek met de politiechef van Den Haag, legde hij de nadruk op het feit dat ieder het recht had om zijn mening te uiten. Zowel degene die in de Congreshal aanwezig zijn als die buiten op straat aktie voeren. Hij was ervan overtuigd dat alles vreedzaam zou verlopen en ingeval dat het toch nog uit de hand zou lopen, alle voorzorgen genomen waren.
We moeten toegeven dat de politie vriendelijk en behulpzaam was. Niet alleen naar de pers maar ook naar de aktievoerders toe. Een heel ander zicht dan degene die in Praag aanwezig waren op 29 september waar het IMF en WERELDBANK hun jaarlijkse vergadering hielden.

Ook waren er o.a. tweehonderd jongeren aanwezig uit Noord-Amerika van Greenpeach, die belangrijker vonden om hier aanwezig te zijn dan de "thanksgivingday" in de USA samen te vieren met hun ouders.
Want het gaat per slot van rekening om hun toekomst.
Dit was de teneur van de meeste aanwezigen bezorgt om hun toekomst en die van hun kinderen en nakomelingen.

Nadat de bouw van de Dijk voltooid was sprak de president van Friends of the Earth Internationaal de aanwezigen toe.
"Wij hebben gezien dat de rijke landen van het Noorden alles proberen om te voorkomen dat hun manier van handelen moet veranderen. Wij hebben gezien dat zij echt alles proberen en overal kritiek leveren op de kleinste puntjes zodat ze maar niet moeten veranderen.De rijke landen hebben klimaatverandering veroorzaakt.Zij vervuilen het meest. Maar het zijn de arme landen uit het Zuiden die de hoogste prijs zullen en moeten betalen. Waarom zou een land het recht hebben om de aarde voor andere landen te vernietigen".
(Uittreksel van de toespraak kan je elders op deze site in het nederlands en engels vinden.)

Ook Milieuminister Pronk, die de vergadering voorzit van de zesde klimaatconferentie in Den Haag sprak de actievoerders toe en kreeg een zandzak overhandigd. Even hielp hij mee bij het aanleggen van de Dijk. Geen woorden, maar daden en riep op om samen een dijk te bouwen tegen de klimaatverandering. Het wordt tijd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt. Ook kreeg hij een petitie overhandigt van WSE, een organisatie tegen kernenergie.

Na de toespraak trad Jammah Tammah uit Groningen op.


Luc Schrijvers
Reporter ter plaatse