arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wie CO2 zaait zal storm oogsten
by JNM Wednesday November 15, 2000 at 01:35 PM

De Nasa voorspelt 30 % meer stormen in de komende jaren. (De Morgen 31/10/00) Deze stormen zijn een rechtstreeks gevolg van de milieuverloedering, zegt Jeff Luvall, directeur van de klimatologische dienst van de NASA. Willen we de klimaatverandering tegen gaan, moeten we dringend en drastisch de CO2 uitstoot verminderen met 70% t.o.v. 1990!

Wie CO2 zaait zal storm oogsten

 

 

De Nasa voorspelt 30 % meer stormen in de komende jaren. (De Morgen 31/10/00)

Deze stormen zijn een rechtstreeks gevolg van de milieuverloedering, zegt Jeff Luvall, directeur van de klimatologische dienst van de NASA.

Willen we de klimaatverandering tegen gaan, moeten we dringend en drastisch de CO2 uitstoot verminderen met 70% t.o.v. 1990!

De Internationale Klimaatconferentie van 13 tot 25 november in Den Haag, gaat over deze uitdaging waarin we in de toekomst voor staan.

Wordt de zesde internationale klimaatconferentie een storm in een glas water?

 

De milieubeschermingsverenigingen vrezen van wel, want er wordt gepraat over slechts 5,2% vermindering t.o.v. 1990!  En deze doelstelling dreigt zelfs te verzanden in halfslachtige maatregelen!

Daarom:

MOBILISEREN BELGISCHE MILIEUACTIVISTEN VOOR DEN HAAG

 

Gents Milieu Front, Wildgroei, Voor Moeder Aarde, Milieu Actie Forum en de Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming zullen in november samen met Friends Of the Earth en honderden andere organisaties actievoeren in Den Haag. Doormiddel van vreedzame, symbolische acties willen we de regeringsleiders dwingen eindelijk concrete maatregelen te nemen om klimaatverandering tegen te gaan. We nodigen iedereen uit om met ons mee te gaan.

Van 13 tot 25 november vindt in Den Haag de zesde Internationale Klimaatconferentie plaats. Terwijl regeringen jaar in jaar uit in conferentieoorden praten over klimaatverandering, heeft een reeks klimaatrampen het leven en de bron van inkomsten van mensen op vele plekken in de wereld reeds ernstig ontwricht. En er gebeuren regelmatig nieuwe catastrofen.  Daarom is het hoogtijd voor concrete maatregelen!

Het Kyoto-protocol, een milieuverdrag dat in 1997 werd aangenomen en in Den Haag zijn definitieve en bindende vorm moet krijgen, is een eerste stap in de goede richting. Wij hebben echter ernstige twijfels bij de effectiviteit van dit verdrag zoals het nu op tafel ligt:

·        De reductiedoelstellingen van het Kyoto-protocol zijn volstrekt onvoldoende om de klimaatverandering daadwerkelijk aan te pakken.

·        Van de 84 landen die het protocol hebben ondertekend, zijn er nog maar 22 die het bekrachtigd hebben en daarvan behoort er geen één tot de geïndustrialiseerde wereld.

·        Via allerlei hypocriete afwijkingsmanoeuvres, zoals de verhandelbare emissierechten, trachten geïndustrialiseerde landen hun verantwoordelijkheid voor binnenlandse uitstootreductie te ontlopen.

·        Zowel overheden als de Wereldbank blijven investeren in projecten die intensief gebruik maken van fossiele brandstof. Tussen 1998 en 2000 investeerde de Wereldbank 96.6 % van het geld bestemd voor leningen in de energiesector in niet-duurzame vormen van energieproductie.

·        Sterk aanhoudende economische groei doet pogingen tot uitstootreductie doormiddel van technische maatregelen grotendeels teniet.

 

Nauwelijks één rijk land komt dus zijn afspraken na en men zoekt koortsachtig naar methoden om anderen met de last op te zadelen. Daardoor treedt er in plaats van de noodzakelijke daling anno 2000 zelfs nog een stijging van de uitstoot van CO2 op!

Gents Milieu Front, Wildgroei, Voor Moeder Aarde, Milieu Actie Forum en de Jeugdbond voor Natuurstudie willen dat er echt werk wordt gemaakt van duurzame ontwikkeling. Dit kan slechts als men in Den Haag tot bindende afspraken komt omtrent de reductie van de uitstoot van broeikasgassen. Concreet eisen wij dat:

 

·        geïndustrialiseerde landen 80 procent van hun Kyoto-verplichtingen realiseren door binnenlandse reductiemaatregelen;

·        reductiemaatregelen duurzaam en bestendig zijn door het gebruik van duurzame energie en door energiebesparing;

·        reductiedoelstellingen gebaseerd zijn op het principe dat iedere wereldburger het recht heeft op een gelijk aandeel in de ecologisch verantwoorde uitstoot van broeikasgassen. Dit houdt in dat industrielanden hun uitstoot drastisch omlaag halen, terwijl arme landen toch de ruimte krijgen zich te ontwikkelen.

De inspraak van industriële lobby’s moet daarvoor plaats ruilen voor een groene stem. Die stem zullen wij, samen met duizenden activisten van over heel de wereld, brengen in Den Haag. We gaan erheen per fiets en per bus. In bijlage vindt u meer info over de geplande acties en de verschillende verplaatsingsformules.

Voor meer informatie kunt u terecht bij het secretariaat van JNM:

Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming vzw
Bondssecretariaat
Kortrijksepoortstraat 140
B-9000 Gent
tel +32-9-223.47.81 (Ludwig)
fax +32-9-223.28.05

mwg@jnm.be      www.jnm.be

Voor pers: 09/238 10 37 (TINE)

Bijlage:

De MilieuWerkGroep van J.N.M., Het GentsMilieuFront, MilieuActieForum, Wildgroei, Friends Of the Earth, Vzw Voor Moeder Aarde,… gaan op een ludieke én geweldloze manier doortastende maatregelen eisen om het klimaat te beschermen.  Er moet iets gebeuren en het moet nu gebeuren.  Genoeg gepraat, tijd voor actie!

Samen met milieuverenigingen uit de hele wereld, gaan we een gigantische dijk bouwen van 900 meter lang en 1.5m hoog. Er is een bus uit Finland, een delegatie uit Japan, activisten uit de Verenigde Staten, …een stevige bende Belgen en natuurlijk een massa Nederlanders.

      Hoe kom je in Den Haag?

 

F   Kom met ons mee met de fiets: op donderdag 16 nov. om 19.30 komen we samen aan het station van Ekeren om van daaruit naar Brasschaat (ten noorden van Antwerpen) te gaan. We slapen dan in Villa Agusta. Vrijdagmorgen vertrekken we tesamen met de fiets naar Den Haag (ong. 120km). We blijven gratis slapen in een verwarmd schoolgebouw en er is lekker en goedkoop eten voor ons voorzien. Zaterdagavond gaan we met zijn allen uit de bol op de gigaDIKEparty tesamen met activisten uit de hele wereld!  We zijn terug op zondagavond. Matje, slaapzak, gamel, …  meenemen.

 

F   Er wordt een bus ingelegd. Vertrek zaterdagmorgen 18 nov. om 8.00u stipt aan het St-Pietersstation in Gent.  Tweede stop aan Berchem station om 9.00u. Om 12.00u helpen we dan de dijk bouwen en we verwachten terug te zijn in Gent om 22.30u. Kostprijs: 400,-

 

F   Voor diegenen die willen meefuiven op de gigaDIKEparty zaterdagavond, hebben we een aantal plaatsen gereserveerd op Eurolines.  Vertrek zaterdagmorgen (8.00u opstappen in Brussel of 9.00u in Antwerpen) en terug thuis op zondag (16.15u). Prijs is 820,- voor jongeren onder de 26 en 900,- voor volwassenen. We blijven gratis slapen in een verwarmd schoolgebouw en er is lekker en goedkoop eten voor ons voorzien. Matje, slaapzak, gamel, … meenemen.

 

F   Tussen 12 en 25 november worden tal van acties georganiseerd in Den Haag door organisaties aangesloten bij de Rising Tide Coalition. Voor meer info, zie: www.climateconference.org en www.squat.net/climate

 

F   Voor Moeder Aarde zal aanwezig zijn in Den Haag 13-19 november om duidelijk te maken dat atoomenergie geen oplossing is voor de klimaatverandering! Het productieproces van nucleaire brandstof vormt een belangrijke bron van CO2-uitstoot, veroorzaakt radioactieve besmetting van lucht, water en land, is erg duur en moedigt de snelle toename van nucleaire wapens aan.  Er zullen honderden lobbyisten van de atoomenergie-industrie aanwezig zijn in Den Haag om atoomenergie te promoten als “CO2-vrije en  milieuvriendelijke bron van energie”. Confronteer hen met hun leugens en neem deel aan de No Nukes Action Day op 13 november, of om het even welke andere dag in dezelfde week.

 

Tekstvak:        Meer informatie en inschrijvingen voor één van deze activiteiten vindt u op het J.N.M.-secretariaat:
www.jnm.be  
Kortrijksepoortstraat 140, 9000 Gent
                                   09/223 47 81 (vragen naar Ludwig)   
                                              e-mail: mwg@jnm.be
Inschrijving is pas definitief na storting op het rekeningnr.  001-3396775-08  op naam van: Wildgroei, Sparrestraat 93, 9000 Gent.  
           Mét vermelding van: je naam, het aantal deelnemers en de activiteit:
 “Bus Den Haag”, of “Eurolines Den Haag” of “Gift”.