arch/ive/ief (2000 - 2005)

Handel in lucht, binnenkort een realiteit?
by Luc Schrijvers Wednesday November 15, 2000 at 12:53 PM
lucschrijvers@hotmail.com

Op de klimaatconferentie in Den Haag die gisteren geopend werd, worden de komende week de methoden besproken die geïndustrialiseerde landen kunnen gebruiken om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

De meeste landen moeten binnen een tiental jaar de uitstoot van die gassen met een bepaald percentage doen dalen. Voor België is dat zo'n 7,5 procent, voor Nederland 8 procent. Landen die de normen halen of het beter doen, kunnen die extra vermindering van C02-uitstoot verkopen aan landen die de normen niet halen. Ook over de principes van die ‘handel in schone lucht' zal er op de klimaat- conferentie gesproken worden.
Industrielanden kunnen hun eigen normen ook halen door de investeren in milieutechnologie in het buitenland.
Het staat nu alvast dat zowel België als Nederland de helft van de uitstootbeperking in het buitenland zullen moeten realiseren.
Dat voor Oost-Europa en de derdewereldlanden wordt gekozen is allerminst toeval: de CO2 –uitstoot daar terugdringen zal wegens de hoge vervuilingsgraad van de industrie en de lage investeringskosten zowel heel wat makkelijker als een pak goedkoper zijn.
Volgens Thijs Scheres van het energiebureau Senter kunnen Belgische bedrijven die investeren in een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in derdewereldlanden of Oos-Europa vanaf volgend jaar van de Nederlandse overheid subsidies krijgen. Maar dan zullen de inspanningen die ze doen ook Nederland ten goede komen. Nederland wil de vermindering van uitstoot die gerealiseerd werd, bij zijn eigen inspanningen kunnen voegen. De VS zijn voorstander van een onbeperkte handel in emissierechten. Europa wil dit tot 5O procent beperken. De vrees bestaat dat de VS hun inspanningen fors zullen verminderen als de Republikein George W.Bush de nieuwe president wordt.
Op het kabinet van staatssecretaris Deleuze wist niemand iets van dit Nederlandse initiatief. Men noemde het "geen slecht idee".
In telefonisch gesprek met Eugène van Haaren, medewerker van milieudefensie is handel in vuil lucht,
het probleem verschuiven naar de derde wereldlanden. "Wij zijn tegen de emissierechten voor bedrijven en dit is geen oplossing. Ieder land moet gewoon zijn eigen CO2-uitstoot verminderen en overschakelen naar meer duurzame energiebronnen.
Volgens Roger Huisman, journalist van Het Belang van Limburg geldt Den Haag als de laatste kans om tot een internationale overeenkomst te komen.
Indien de aarde verder opwarmt kan het ervoor zorgen dat de zeespiegel, die in de twintigste eeuw met 10 tot 20 cm gestegen is, nog meer stijgt. Laag gelegen gebieden in Nederland, Bangladesh of de eilanden in de Stille Zuidzee kunnen helemaal overstromen.
De gletsjers in de Alpen en andere bergketens kunnen sneller afsmelten, net als de poolkappen, met nog meer overstromingen als gevolg. Er zijn nog veel meer gevaren. Zo zou de Golfstroom die ons in West-Europa warm houdt, van koers veranderen, waardoor wij het koude, barre klimaat van Alaska krijgen. Volgens Roger Huisman verder in Het Belang van Limburg zijn er twee mogelijkheden , ofwel verbruikt men minder brandstoffen, ofwel probeer men die broeikasgassen te "vangen". Dit kan volgens hem door meer bomen te planten (die slorpen CO2 op) of door het broeikasgas ondergronds te stockeren. Dit zou onder meer in de oude gangen van de Kempense mijnen kunnen.

Bron : De Morgen , Dirk Bogaert en jdz (14/11/2OOO)
Milieudefensie
Het Belang van Limburg, Roger Huisman (14/11/2OOO)