arch/ive/ief (2000 - 2005)

Eerste prognose : lichte stijging inkomsten 11.11.11 actie.
by Luc Schrijvers Sunday November 12, 2000 at 06:21 PM
lucschrijvers@hotmail.com

Op basis van een telefonische rondvraag door de fondsverwerving van de 11.11.11 actie blijkt dat alle Vlaamse provincies status quo blijven of lichtjes vooruitgaan. De kaap van 200.000.000,-Belgische frank zal in Vlaanderen wellicht overschreden worden, indien de trend zich doorzet. De definitieve uitslag zal pas bekend zijn eind januari 2OO1.

Er wordt ook rekening gehouden met een aantal initiatieven
dat de opbrengst vooruit doet gaan : de gemeentelijke toelagen stijgen met een half miljoen, ook de inkomsten van de vaste schenkersmodellen "Wereldpartners" en "Zij aan Zij" gaan met 1O % vooruit (zij steunen maandelijks met een vast bedrag projecten in het Zuiden). De opbrengst van de direct-mailings is tot nu toe met 2O % gestegen. De provinciale toelagen zullen wellicht met 1O % achteruit gaan.

De berichten over de opbrengst van de deur-aan-deur actie stemmen de initiatiefnemers hoopvol. De meeste comités hebben een stevige traditie uitgebouwd met trouwe medewerkers die weten wat hen te doen staat. Er zijn ook nieuwe en ludieke initiatieven genomen om geld in het laatje te brengen.

Zo hebben motorrijders in Hoogstraten geld bijeen gereden voor de Indiase vrouwenorganisatie Swate. In Oostende hebben Kamagurka en Herr Seele een veiling georganiseerd van voorwerpen van bekende Oostendenaars en kunst van Oostendse artiesten.

Met 11.11.11 willen de initiatiefnemers ook een signaal geven aan de politici dat er meer moet gebeuren voor de Derde Wereld. In oktober hebben daarom duizenden 11.11.11-vrijwilligers mee gestapt in de Wereldvrouwenmars tegen armoede en geweld. Eén van de centrale eisen van de Wereldvrouwenmars is de internationale heffing van de zogenaamde Tobin-taks, een taks op muntspeculatie.

Met de actie "Een pen voor de eerste minister" heeft 11.11.11 het initiatief gelanceerd om tegen april 2001 duizenden pennen te verzamelen. Met die pennen wordt een kunstwerk gemaakt dat aan de Eerste minister overhandigd zal worden. 11.11.11 wil immers dat de Eerste minister de Tobin-taks op de Europese agenda plaatst als België volgend jaar voorzitter wordt van de Europese Unie.

Inmiddels hebben de commissies van Kamer en Senaat unaniem aan de regering gevraagd om een initiatief te nemen in verband met de mogelijke invoering van een Tobin-taks.

Marleen Vos hoopt dat de mensen die nu nog niet gestort hebben, één deze dagen of weken het nog zullen doen.
Een gift op de rekeningnummer 000.0000011.11 van 11.11.11, Vlasfabriekstraat 11, 1060 Brussel is nog altijd welkom.
Voor giften vanaf 1000 frank ontvangt men een fiscaal attest.
Maar je kan ook de politieke actie steunen door een brief naar Eerste Minister Verhofstadt te sturen of hem jouw pen te bezorgen.


Bron : persbericht initiatiefnemers 11.11.11 actie.


Luc Schrijvers