arch/ive/ief (2000 - 2005)

ACACIARAPPORT voorspelt voor België niet veel goeds.
by Luc Schrijvers Saturday November 11, 2000 at 12:48 PM
lucschrijvers@hotmail.com

Het Acaciarapport dat de klimaatsveranderingen in onze contreien gedurende de komende tien jaar voorspelt, voorspelt meer regen. België ziet zijn wintersportmogelijkheden in de Ardennen tijdens de komende tien jaar volledig verdwijnen. Ook het bouwen van nieuwe huizen wordt een probleem.

Meer algemeen bekeken wordt het klimaat in België de komende jaren vooral tijdens de nachten relatief warmer, maar vochtiger. Dat is ook het enige goede nieuws, want de stookkosten zullen op jaarbasis dalen. Dat zegt Parry, directeur van het Jackson Environment Institute in Groot-Brittanië.
Mensen zullen veel meer dan vroeger last ondervinden van overstromingen, stormen en grondverzakkingen. De meeste
bouwplaatsen die nu nog beschikbaar blijven zijn van essentieel belang voor de lucht- en waterzuivering, of zijn stukken grond die door de toenemende neerslag veel te drassig zijn geworden. Het natter en warmer klimaat is de direct aantoonbare schuldige. Een aantal klimatologen wil eerst de effectieve resultaten zien. Gedurende de laatste 25 jaar tekenen computers over heel Europa alle mogelijke klimatologische metingen op. Ieder jaar beschikt men meer over betrouwbaarder gegevens. De ACACIA studie levert daardoor het betrouwbaarste werkdocument om de weersverwachtingen van de komende jaren te voorspellen.
De mensen, die sedert 1960 in een ware verspillingsmaatschappij leven, zijn onbewust de 'echte daders' van de klimatologische calmiteiten. Tachtig procent
van de opwarming van de aarde is afkomstig van de mens. Twintig procent is toe te schrijven aan de cyclische activiteiten van de zon.
Volgens de Duitse meteoroloog Gerhard Berz die het rapport medeondertekend heeft, moet er maar heel weinig in de atmosfeer veranderen om een totaal ander klimaatbeeld te krijgen.
Bijvoorbeeld de concentratie CO2 in de lucht steeg tussen 1850 en het jaar 1999 van 28O deeltjes per miljoen (ppm) naar 360 (ppm). Op het hoogtepunt van de laatste ijstijd - twintigduizend jaar geleden - bedroeg de CO2 concentratie in de lucht 22O (ppm).
Dat betekent dat de natuur twintig millennia nodig had om dezelfde luchtvervuiling te veroorzaken als de mens in de afgelopen 15O jaar. Natuurvervuiling en overbevolking zijn duidelijk onze grootste problemen.
Volgens hem begint de financiëlewereld uit pure overlevingsnoodzaak, zich te mengen in het milieudebat.


Bron : De Morgen, Dirk Bogaert (Dinsdag 7 november 2OOO)
Vanaf 17 november is het Acaciarapport te verkrijgen
bij een eenvoudige mail naar
Jackson Environment Institute: jei@uea.ac.uk


Luc Schrijvers