arch/ive/ief (2000 - 2005)

Big Brother in realiteit op komst in België.
by Luc Schrijvers Saturday November 11, 2000 at 12:16 PM
lucschrijvers@hotmail.com

Volgens De Morgen (7 november 2OOO jl)zou een afdelingscommissaris van de Belgische staatsveiligheid sinds eind 1997 deel nemen aan de geheime vergaderingen van het International Law Enforcement Telecommunications Seminar (ILETS). Dat heeft Administrateur-generaal Godelieve Timmermans van de staatsveiligheid voor het eerst bevestigd in een rapport van het Comité I over het Amerikaans-Britse Echelon-spionagenetwerk.

ILETS is een project van het Amerikaanse FBI in samenwerking met de Europese Unie, ter voorbereiding van een grootschalig afluistersysteem dat sterke gelijkenis vertont met ECHELON. Op 29 september jongstleden heeft het Vast-Comité I, dat in opdracht van het Parlement toezicht houdt op de werking van de Belgische inlichtingendiensten een derde aanvullend rapport goedgekeurd "over het mogelijk bestaan van een Amerikaans systeem, ECHELON genaamd, voor het intercepteren van het telefoon- en faxverkeer in België".
Volgens diverse bronnen bestaat ECHELON wel degelijk, maar wordt deze om "in het belang van de natie" geheim gehouden.
De Belgische Staatsveiligheid geeft voor het eerst toe dat de dienst deelneemt aan de jaarlijkse ILETS-gesprekken.
Naar haar zeggen enkel om (af) te luisteren en dat haar dienst "geen bijdrage levert aan deze werkzaamheden".
De afdelingscommissaris neemt volgens de administrateur enkel deel aan de vergaderingen "om op de hoogte te blijven van de functionele, technische en financiële aspecten van het intercepteren van communicatie en telecommunicatie door de inlichtingdiensten".
Het comité I wil deze verslagen nu analyseren en bepalen "wat het precieze voorwerp is van de ILETS bijeenkomsten".
Het bestaan van ILETS werd begin dit jaar onthuld door de Britse onderzoeksjournalist Duncan Campbell, die in opdracht van het Europese Parlement een ophefmakend rapport over ECHELON publiceerde. Volgens Campbell werd ILETS door het FBI opgericht, met de bedoeling de fabrikanten van telefoonmateriaal en de operatoren van nieuwe communicatiessystemen ertoe te bewegen hun materiaal te voorzien van afluistermogelijkheden.
De meeste landen hebben in het kader van ILETS een samenwerking opgezet met de Amerikanen. Met als enig doel de Amerikaanse inlichtingdiensten te vergemakkelijken en
om er later (o.a. België) zelf gebruik van te maken.


Bron : De Morgen van Dinsdag 7 november 2OOO
Georges Timmerman


Luc Schrijvers

Meer over Echelon
by han Saturday November 11, 2000 at 04:30 PM

Beluister ook de intervieuws met Duncan capbell over Echeleon op deze website


http://archive.indymedia.be/display.php3?article_id=378

and more
by G.Ennslin Sunday December 03, 2000 at 04:18 PM

To read more on the issue, visit this website.