arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zal verkiezingsfraude leiden tot massale opstand?
by han Friday November 10, 2000 at 02:35 AM
han@skynet.be

Er werd gefraudeerd tijdens de afgelopen verkiezingen in de VS, zoveel is ondertussen duidelijk. En de dubieuze verkiezingsuitslag leid ondertussen tot de eerste protest manifestaties. Sommigen roepen in hun enthousiasme op om het Joegoslavische voorbeeld te volgen.

Dat er fraude werd gepleegd tijdens de afgelopen verkiezingen is ondertussen ongeveer duidelijk.

In de staat Florida bleken er onreglementaire stembiljetten in omloop te zijn, bovendien waren er ook een aantal onregelmatigheden die voornamelijk Afro Amerikanen het stemmen onmogelijk gemaakt.  En alsof dat alles nog niet genoeg was werd er fysiek geweld gebruikt om een aantal mensen hun stemrecht te ontnemen.

 

Groeiend protest.

Terwijl Bore en Gush dure advocaten inhuren om de verkiezingsuitslag zijn een aantal Afro Amerikaanse jongeren tot actie overgegaan.

Maar dat blijkt nog maar het begin te zijn.  Het komend weekend zij reeds in 56 steden protest acties gepland.  De organisatoren nemen een voorbeeld aan de Joegoslavische verkiezingen en willen de Amerikaanse democratie meten met de Joegoslavische democratie

Filmmaker Michael More (Roger and me) roept de bevolking in een bewogen moment op om zijn stem massaal te verheffen en over te gaan tot actie.  Hij noemt een mogelijke verkiezing overwinning van Bush een regelrecht coup , Een dag later vraagt jij zichzelf weliswaar af of het enig verschil uitmaakt wie van twee de verkiezingen zal winnen.

Het debat op onze Amerikaanse zuster websites kan je niet anders dan zeer boeiend noemen en natuurlijk krijg je nagenoeg live verslag van de acties.

 

Maar er zitten een aantal dingen fundamenteel verkeerd.

 

Volgens een rapport van The Sentecing Project werd in de VS aan 4,2 miljoen mensen het stemrecht ontnomen.  Hun stemrecht werd hen ontnomen omdat ze of een gevangenis straf uitzitten of omdat ze om de een of andere redenen veroordeeld werden.

En wat had U gedacht deze wetten treffen voornamelijk de Afro Amerikaanse bevolking.  De wetten wisselen van staat tot staat, maar gemiddeld mogen 13 % van de zwarte mannen niet gaan stemmen.  In staten als Florida en Alabama heeft een derde van  Afro Amerikaanse bevolking niet het recht om te gaan stemmen.

 

Het wordt nog vreemder als je vast stelt dat de kandidaat die het meeste aantal stemmen behaalde toch de verkiezingen kan verliezen.  En zeker als je weet dat eigenlijk slechts van 51% van de stemgerechtigden ook effectief zijn stem is gaan uitbrengen.

wegcontrole=fysiek geweld? HALLO !
by Janusz Vanhellemont Friday November 10, 2000 at 03:55 PM
Janusz.vanhellemont@oxfamsol.be

Ik ben het grotendeels eens met jullie analyse van de feiten: dat de zwarten hoedanook benadeeld worden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, bv. door zwarte ex-gedetineerden die geen stemrecht hebben, en dat er een reukje aan de verkiezing in Florida is, wordt ook duidelijk. Een correcte analyse kan echter geen vrijgeleide zijn voor het zwaar met de voeten treden van de journalistieke deontologie. Jullie hebben het over bewezen verkiezingsfraude en fysiek geweld tegen zwarten. Daar is dan een link bij die de bron weergeeft, gelukkig dat die er bij is om die zware verdraaing van de werkelijkheid recht te zetten. De bewezen verkiezingsfraude blijkt louter om een gerucht te gaan, en het fysiek geweld, alsjeblief, het gaat om een half uur durende wegpatrouille die identiteitspapieren controleert die te dicht in de buurt van een verkiezingspost zou hebben gestaan.

Jullie doen goed werk, maar hou alsjeblief op met dit soort ondermaatse journalistiek, want het discrediteert alleen maar waar jullie mee bezig zijn.

Je hebt een beetje gelijk
by han Saturday November 11, 2000 at 03:30 PM

Ik bergrijp je opmerking en maak een nieuwe versie.

Toch gaat het over grond van de zaak, en het eigenlijk nog erger dan wat we tot nog toe weergaven denk ik.
In Frorida gaan dode mensen nog steeds stemmen en levende stemmers word vereteld at ze niet in et stemregister staan.
http://www.indymedia.org/display.php3?article_id=9084

Ik maak dus een nieuwe versie.
Bedankt voor je opmerkingen.

Eindelijk komt er wat leven in de brouwerij.


Groeten

han

UPDATE
by han Saturday November 11, 2000 at 04:23 PM

Je kan een uodate vinden van het artikel op
http://archive.indymedia.be/display.php3?article_id=1067