arch/ive/ief (2000 - 2005)

petitie: "Stop de bezetting van de Palestijnse gebieden"
by han Tuesday November 07, 2000 at 06:11 PM

Oxfam-Wereldwinkels steunt petitie: "Stop de bezetting van de Palestijnse gebieden"

"Stop de bezetting van de Palestijnse gebieden"

Dagelijks kunnen we op TV zien dat er in Palestina gevochten wordt. De Palestijnen zijn de Israëlische bezetting van hun land beu en ze willen vrijheid, zelfbeschikkingsrecht en onafhanke-lijkheid. Israël weigert zijn leger terug te trekken uit de bezette Palestijnse gebieden, weigert de onwettige kolonies te ontruimen, weigert Palestijns-Jeruzalem terug te geven aan de Palestijnen, weigert het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen uit te voeren. Nochtans wordt dit alles geëist door het Internationaal Recht, zoals het vastligt in talrijke VN resoluties.

De Likoed en de Arbeiderspartij streven allebei naar een zuiver joodse staat: Peres zei in de Belgische senaat (19 oktober 2000) dat het grootste percentage van de inwoners van de joodse staat joods moet zijn. En inderdaad, vanuit deze ideologie (het zionisme) weigert Israël enige rechten aan de Palestijnen toe te kennen. De Palestijnse Onafhankelijkheidsopstand, uitgebroken na een ernstige Israëlische provocatie, wordt zwaar onderdrukt: Israëlische soldaten én joodse kolonisten gebruiken zware wapens, inclusief raketten, zelfs op de Palestijnse burgerbevolking. Na drie weken Palestijns verzet blijkt dat meer dan 40% van de slachtoffers kinderen zijn onder de 16 jaar. 17 mensen werden in de ogen getroffen, dat is geen toeval. Er zijn nu reeds meer dan 2000 gekwetsten, velen zijn getroffen in de borststreek, wat erop wijst dat er bevelen werden gegeven om te doden. Het is dringend nodig dat ons land en Europa de mensenrechten en het Internationaal Recht effectief doet toepassen, ook in Palestina.

Ondergetekenden vragen de Belgische regering en de EU het gewelddadig optreden van de Israëlische regering én de kolonisten tegen de burgerbevolking scherp te veroordelen en dringend stappen te ondernemen om de vredesonderhandelingen te hervatten op basis van de VN-resoluties. Enkel het snel uitvoeren van de VN-resoluties kan een duurzame en rechtvaardige vrede waarborgen voor Israëli's en Palestijnen.

Wens je mee te werken aan deze petitie actie, dan kan je de Word tekst hier downloaden om af te drukken: petitie.