arch/ive/ief (2000 - 2005)

STOP democratisch deficit in Europa !
by Vrede Friday October 20, 2000 at 11:55 AM
vrede@ngonet.be

Deze zomer werd in alle stilte het voorstel van de Secretaris-Generaal, Javier Solana, om het recht op publieke toegang op EU-documenten in te perken, door het Comité van Permanente Vertegenwoordigers (COREPER) goedgekeurd.

Deze zomer werd in alle stilte het voorstel van de Secretaris-Generaal, Javier Solana, om het recht op publieke toegang op EU-documenten in te perken, door het Comité van Permanente Vertegenwoordigers (COREPER) goedgekeurd. Deze beslissing werd bij meerderheid bekrachtigd door de Raad van de Europese Unie.Volgens dit besluit krijgt het publiek en het (Europees) Parlement geen inzage meer in documenten die te maken hebben met militaire en niet-militaire crisisbeheersing van de EU in het kader van het versterkt Europees Veiligheids- en Defensiebeleid, wanneer Solana daar zo over beslist. Bovendien zullen geheime en vertrouwelijke documenten die betrekking hebben op veiligheids- en defensieaangelegenheden, inclusief militaire en niet-militaire crisisbeheersing, niet vermeld worden in het openbaar register van Raadsdocumenten. Tenslotte worden ook documenten waarin de vertrouwelijke gegevens verwerkt zijn of de inhoud van die gegevens is af te leiden, op gelijke wijze behandeld.
Alleen Denemarken, Finland, Nederland en Zweden stemden tegen dit besluit. Deze landen vonden dat het omgaan met vertrouwelijke informatie ook mogelijk is, zonder een heel beleidsdomein a priori uit te sluiten. België daarentegen schaarde zich achter het besluit.

Ondergetekenden vinden dit besluit een zware aantasting van het recht op toegang tot informatie (zoals o.m. bepaald in artikel 255 van het EG-verdrag). Bovendien wordt het nog moeilijker dan voorheen om democratische controle uit te oefenen op het Gemeenschappelijk Europese Veiligheids- en Defensiebeleid. Nochtans kwamen onze regeringsleiders op de laatste Top in Feira juist overeen om meer 'openheid' te laten gelden in de relaties tussen de EU en de NAVO m.b.t. ontwikkelingen op het domein van veiligheid en defensie. Een dergelijke beslissing verbaast ons des te meer omdat nu al duidelijk blijkt dat de Europese burger zich nauwelijks betrokken voelt bij het Europese gebeuren. Dezelfde regeringen die de publieke toegang tot informatie inperken, klagen dan achteraf steen en been over de 'kloof tussen de burger en Europa'.

1.WE EISEN DE ONMIDDELLIJKE INTREKKING VAN DIT BESLUIT, dat trouwens in volledige beslotenheid is genomen zonder consultatie of medebeslissing van de parlementaire vertegenwoordigers.

2.WIJ EISEN DAT DE BELGISCHE REGERING HAAR HOUDING HERZIET EN ONMIDDELLIJK STAPPEN ONDERNEEMT DIE HET RECHT OP VRIJE INFORMATIE GARANDEREN.


NAAM:

ORGANISATIE:

ADRES:

HANDTEKENING
(tenzij bevestiging per e-mail)

* Terugsturen of mailen naar: Vrede vzw - Galgenberg 29 - 9000 Gent - tel: 09/233.46.88 fax: 09/233.56.78
e-mail: vrede@ngonet.be