arch/ive/ief (2000 - 2005)

Clabecq-proces herbegint voor Hof van Beroep te Brussel
by Wim Kenis Wednesday October 18, 2000 at 12:43 PM

Het Brusselse Hof van Beroep heeft een slechte reputatie. Het duurt soms jaren vooraleer een zaak er behandeld wordt. Niet deze keer. In juli verklaarde de correctionele rechtbank van Nijvel zich onbevoegd in de zaak tegen de 13 van Clabecq, de procureur ging in beroep en... nauwelijks drie maanden later staan de 13 opnieuw voor de rechter.

De rechters moeten zich uitspreken over drie zaken. Ten eerste over het beroep dat door de beschuldigden zelf en hun advocaten werd aangetekend tegen de beslissing om het eerste proces van Nijvel achter gesloten deuren te laten doorgaan. Daarnaast over het beroep dat door de procureur werd aangetekend tegen de beslissing van de tweede rechtbank van Nijvel om geen enkel vonnis uit het eerste proces over te nemen. En ten slotte is er vooral het beroep van de procureur van Nijvel tegen het vonnis waarbij de rechtbank van Nijvel zich onbevoegd verklaarde.

Indien het Hof van Beroep de onbevoegdheid van de Nijvelse rechtbank zou bevestigen, kan dat het einde van het proces betekenen. De procureur kan dan nog enkel in cassatie gaan op basis van
procedurefouten of een assisenproces starten tegen de 13.

Maar als deze rechtbank de onbevoegdheid verwerpt dan zal er naar alle waarschijnlijkheid een evocatieprocedure starten waarbij het Clabecq-proces van voorafaan hernomen wordt door het Hof van Beroep van Brussel.

Er zijn genoeg misdadigers om te vervolgen. Ons moeten jullie laten gaan.

Na het pleidooi van de procureur-generaal herhaalt meester Graindorge de belangrijkste argumenten van de verdediging waarom dit onrechtvaardige en ongelijke proces moet stopgezet worden. Maar de scherpste aanklacht komt van Silvio Marra, die het woord neemt in naam van alle beschuldigden.

Silvio Marra: "Het conflict is begonnen in ?74 bij het uitbreken van de staalcrisis. Toen werkten er nog 6.000 arbeiders op de Forges. In ?96 was dat herleid tot 2.000 arbeiders en toen hebben de patroons de fabriek compleet in de steek gelaten. Toen zijn wij begonnen met de voorbereiding van het sociaal verzet tegen de sluiting. Daarbij kregen we de steun van meer dan 70.000 mensen die er van overtuigd waren dat ons engagement en onze strijd juist waren. In juli ?97 hebben 90% van de arbeiders van de
Forges zich in een referendum uitgesproken voor het stopzetten van het conflict.

Onze tegenstanders van toen zijn vandaag de burgerlijke partijen in dit proces. Zij beslisten om ons te vervolgen voor de rechtbank. Maar dat wisten de arbeiders niet in `97. Daarover werd hun mening niet gevraagd in het referendum. Wij worden valselijk beschuldigd van feiten die dan nog eens in het niet verzinken bij de omvang van het conflict en alles wat ons al werd aangedaan. Jullie hebben nu een unieke kans om dit circus stop te zetten en de uitslag van het referendum van ?97 te respecteren.

Ik en alle andere beschuldigden zijn de enigen die onze verantwoordelijkeheid hebben genomen om te beletten dat de fabriek geplunderd werd, om de installaties te beveiligen en de arbeiders te kalmeren. Voor onze betoging naar Wauters-Brakel had ik de mondelinge toelating van de BOB om de autostrade niet langer dan twee uur te
bezetten. We wilden dat respecteren maar werden toen langs alle kanten aangevallen door de rijkswacht. Ik ben naar die betoging gegaan met een blanco strafregister en nadien werden Roberto en ikzelf beschuldigd van alles wat daar is gebeurd. Er zijn genoeg misdadigers die men moet vervolgen. Ons moeten jullie laten gaan.

- Volgende zitting maandag 23 oktober, 9u, Justitiepaleis Brussel. Uw steun is welkom op rkn. 370-1053288-52 van de asbl Défense des Travailleurs.