arch/ive/ief (2000 - 2005)

dode albanees in 127 bis
by Tom De Meester Saturday October 14, 2000 at 07:10 PM

In België sterven vluchtelingen in gesloten centra We vernemen met ontzetting en woede de dood van een opgesloten vluchteling in het centrum 127 bis in Steenokkerzeel.

De vzw Open Grenzen begrijpt en steunt de 9 vluchtelingen die hebben geprobeerd uit het centrum te ontsnappen. In 127 bis zitten alleen onschuldige mensen zonder papieren opgesloten, die niettemin als criminelen worden behandeld. Op donderdag 12 oktober hebben 9 Albanese vluchtelingen hun leven geriskeerd om aan hun uitwijzing te ontsnappen. Een van hen heeft het met zijn leven moeten bekopen. Ferri Xhevdet kwam zwaar ten val toen hij probeerde over de 3 meter hoge afsluitingen te klauteren. De rijkswacht vond hem terug in de berm. Hij kon zich nauwelijks nog bewegen, en kreunde van de pijn. De rijkswacht heeft Ferri in de boeien geslagen en hem in een isoleercel opgesloten, waar hij aan zijn verwondingen bezweken is. Een duidelijk voorbeeld van het niet verlenen van bijstand aan personen in nood, waarvoor de rijkswachters moeten vervolgd en bestraft worden. In een intern rapport, gepubliceerd in december 1994, kon men al het volgende lezen over de behandeling van ontsnapte vluchtelingen : ": "... Sommigen hebben lichamelijke letsels overgehouden aan hun ontspanningspoging. Ze zijn blijven haken aan de consertinas [nvdr : prikkeldraad met scheermesjes], die diepe snijwonden veroorzaken, of vielen van de omheiningen. Een ontsnapte Nigeriaan werd drie dagen later door een fietser in een gracht teruggevonden. (...) Andere Nigerianen werden in de prikkeldraad teruggevonden. (...) Ze werden in isoleercellen opgesloten en pas de volgende dag rond 10 uur verzorgd. (...) Er was overal bloed, zelfs op het plafond van de cellen."
De politiek om vluchtelingen in gesloten centra en in isoleercellen op te sluiten als ze depressief zijn, gespannen of als ze gepoogd hebben te ontsnappen, heeft al voor vele drama's gezorgd. Nu er opnieuw een vluchteling tragisch sterft, wordt eens te meer duidelijk dat er geen humane sluiting van de grenzen mogelijk is, zoals de paarsgroene regering in haar regeringsverklaring beweerde. Als men onschuldigen opsluit in gesloten centra, kan men verwachten dat zij proberen daaruit te ontsnappen, en als men gewonde of stervende mensen opsluit in een isoleercel, kan men er zich aan verwachten dat ze effectief sterven. Dit drama maakt ook nogmaals de hypocrisie van de Belgische regering duidelijk. België is herhaaldelijk veroordeeld door internationale mensenrechtenorganisaties voor haar gesloten centra voor vluchtelingen, met de willekeurige opsluitingen, en het agressieve en onmenselijke gedrag van bewakers en rijkswacht. Maar tegelijk beslist de Ministerraad om op 5 november in Rome een vernieuwd Europees verdrag voor de Rechten van de Mens te ondertekenen. Terwijl het bestaan van de gesloten centra door de regering niet eens in vraag wordt gesteld ! Wat een hypocrisie ! De gesloten centra zijn de ontkenning van de rechten van de mens ! Ferri Xhevdet is niet het eerste slachtoffer van het restrictieve asielbeleid van de Belgische regering. Hij vervoegt Semira en anderen. Omdat vluchtelingen zonder papieren geen criminelen zijn, maar het recht hebben om op een menswaardige manier in België te leven, eisen wij :
 de sluiting van de centra, de vrijlating en onmiddellijke regularisatie van alle opgesloten vluchtelingen
 een uitgebreid onderzoek in alle openbaarheid, waarvan het resultaat publiek moet gemaakt worden, om toe te laten de schuldigen te vervolgen, zowel binnen het centrum 127 bis, als bij de beleidsverantwoordelijken. Er is een oproep gelanceerd voor een protestbijeenkomst voor de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel. Afspraak maandag 16 oktober om 16 uur. Open Grenzen ondersteunt deze oproep.
Contacteer Tom (gsm 0486 58 26 68), Anne (02 374 80 40) of Yasmine (0478 53 15 28)