arch/ive/ief (2000 - 2005)

2000 jongeren tegen Vlaams Blok in Antwerpen
by Jan Vandenbussche Friday October 13, 2000 at 05:46 PM
uaf@pandora.be

Vrijdag 13/10/00 was er spontane betoging van 2000 jongeren tegen de opkomst van het Vlaams Blok.

Een spontane, uit enkele middelbare scholen gegroeide betoging bracht 2000 jongeren op de been in Antwerpen.
De jongeren willen ook hun stem laten horen na de verkiezingsuitslag van 8/10. Ze willen zich niet neerleggen bij het feit dat het blok 33% haalt. Zij ijveren voor een open en aangename stad, zonder fascisme.

De betoging verliep in een goeie en strijdbare sfeer. Slogans waren oa. "Racisme, fascisme, apartheid, neen" en "geen fascisten in de stad".

Alles verliep rustig tot de ordediensten opdaagden met groots machtsvertoon. Ze vonden het "genoeg", terwijl de jongeren nog verder wilden opstappen.
De flikken gedroegen zich alsof ze op 8 oktober een vrijgeleide hebben gekregen. Een voorbeeldje van de nultolerantie die Dewinter en Delwaide willen?

Na enkele verbale intimidaties op enige jongeren (die zelfs een megafoon kregen van de flikken) om de betoging te laten ontbinden, charges, en groots machtsvertoon heeft men uiteindelijk de betoging doen stoppen en uit elkaar gehaald.

Burgemeester Detiège roept dan wel heel hard tegen het Blok, maar als er jongeren op straat komen tegen het blok stuurt ze haar flikken erop af.

Een vakbondsmilitant en een 15-tal jongeren werd hardhandig tot zeer hardhandig opgepakt. Een jongere die zich niet gewillig liet oppakken, werd keihard in een overvalwagen gesmeten, en kreeg prompt de voeten van 8 flikken op zich. Cameramensen die dit wilden filmen werd afgedreigd.

Door de politie werden de gearresteerden natuurlijk weer afgedaan als "provocateurs" om hun optreden trachten te legitimeren.

Vandaag echter toonden de Antwerpse jongeren aan de wereld dat het fascisme er niet door zal komen!

No passeran!
Wiederstand!

stop extreem rechts !
by noor Friday October 13, 2000 at 08:12 PM
noor28@caramail.com ?

wel wat de betoging van de studenten betreft kan ik dat alleen maar toejuichen, maar wat me dan véél zorgen baart , dat er een gewenning is opgetreden onder de bevolking , en dat is wel heel erg

dat is een goei teken van de jongeren om tereageren tegen extreem rechts ! maar het mag niet bij 1 keer blijven