arch/ive/ief (2000 - 2005)

Spreekverbod op Vrouwenmars tenietgedaan
by Bert De Belder (AIB) Friday October 13, 2000 at 03:36 PM

Op de Wereldvrouwenmars, op zaterdag 14 oktober in het Jubelpark, organiseert de Anti-Imperialistische Bond (AIB) een workshop over Vrouwen en Globalisering. Spreeksters zijn Liza Maza, algemeen secretaris van de Filippijnse vrouwenorganisatie Gabriela; Marie-France Collard, cineaste en realisatrice van de film "Ouvrières du Monde"; en Mara Van Riet, medewerkster van het Independent Media Center dat de protesten tegen IMF en Wereldbank coverde in Praag.

Op 9 oktober melden de organisatoren van de Wereldvrouwenmars aan AIB dat deze workshop geschrapt wordt "op bevel van de uitbaters van het Jubelpark, het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM)," omdat "in het Jubelpark geen politieke activiteiten mogen doorgaan". Ze voegen eraan toe dat daar waarschijnlijk de Staatsveiligheid achter zit.
In een fax legt het BIM aan AIB verbod op om te spreken, en zelfs om zaterdag aanwezig te zijn: "Omwille van de meningen uitgedrukt en de standpunten ingenomen door AIB, spijt het ons u te moeten meedelen dat we weigeren deze vereniging te zien in het Jubelpark tijdens de Wereldvrouwenmars. De gemeentelijke politiediensten zijn op de hoogte gebracht van onze beslissing tijdens een coördinatievergadering vandaag." Telefonisch verklaart het BIM dat dit gebeurt op advies van de minister van Justitie. Een nieuw telefoontje, dit keer met de coördinatieofficier van het ministerie van Justitie, leert ons dan weer dat het om een "probleem van openbare orde" zou gaan. De man voegt eraan toe: "Jullie zitten met een credibiliteitsprobleem: jullie roepen op voor een betoging rond Palestina zondag, na de rellen die er dinsdagavond na jullie Palestinabetoging zijn geweest."

Het is duidelijk dat Justitie, de Staatsveiligheid en het BIM een amalgaam fabriceren om de Anti-Imperialistische Bond monddood te maken. We kregen het verbod trouwens nog vóór de eerste Palestinabetoging had plaatsgevonden – die ten andere niet door AIB was georganiseerd. Dit spreekverbod is een regelrechte schending van het grondwettelijk recht op vrije meningsuiting. Gaat het hier misschien om een eerste toepassing van het geheime rijkswachtrapport dat uitlekte in De Morgen en Le Soir? Daarin klasseert de rijkswacht de "mondiale anti-kapitalistische beweging" (u dus ook?!) onder de rubriek "terrorisme"!

Na juridisch advies laat de Anti-Imperialistische Bond aan het BIM weten dat hij overweegt in spoedprocedure een kortgeding bij de Raad van State in te spannen om het grondwettelijk recht op vrije meningsuiting af te dwingen. AIB bereidt ook een persbericht, een vraag tot solidariteitsmoties en protestbrieven aan de deelnemende organisaties en een protestactie in het Jubelpark zelf voor. AIB komt overeen met de organisatoren dat de gewraakte workshop over Vrouwen en Globalisering wordt ingepast in de workshop van Geneeskunde voor de Derde Wereld over Vrouwen en Oorlog, om 15.30 u in Zone B, nr.W12.

Vrijdagochtend 13 oktober ontvangt AIB dan een fax van het BIM, waarin die zich "akkoord verklaart met de komst van alle verenigingen vermeld in de lijst" die de organisatoren hebben voorgelegd – dus ook met de aanwezigheid van AIB.

Zo zie je maar dat je je rechten kan afdwingen door ervoor te vechten.

Tot morgen, en we duimen voor een succesvolle en militante Wereldvrouwenmars!


Bert De Belder
Anti-Imperialistische Bond