arch/ive/ief (2000 - 2005)

RECORDPOGING "FOERT TEGEN HET BLOK" MEER DAN GESLAAGD!
by Eric Goeman Sunday October 08, 2000 at 02:00 PM

Gisteren, zaterdag 7 oktober, organiseerde Democratie 2000 (Sociaal-politiek actiecomité voor een multiculturele democratie) een opmerkelijke happening in het historische centrum van Gent.

Gisteren, zaterdag 7 oktober, organiseerde Democratie 2000 (Sociaal-politiek actiecomité voor een multiculturele democratie) een opmerkelijke happening in het historische centrum van Gent.
Op de Korenmarkt werd een katheder en micro geplaatst en werden de burgers opgeroepen om zich individueel te uiten en te "outen" tegen extreem-rechts en het Vlaams Blok in het bijzonder.
Het gebeuren stond onder controle van gerechtsdeurwaarder Luc Santy en het was de bedoeling om tussen 10u en 18u 1000 Gentenaars aan de micro te krijgen (die ook hun naam, adres en handtekening op een lijst moesten vermelden) die hun stem zouden laten horen aan hun medeburgers en in hun eigen woorden argumenten zouden aandragen om geen stem op 8 oktober te verlenen aan het Blok. Ze moesten ook nog eens allemaal "foert tegen het Blok" zeggen.
De actie is meer dan gelukt: 1244 Gentenaars zegden foert tegen het Blok op de Korenmarkt. De lijsten zijn nu bij de gerechtsdeurwaarder die de bewijsstukken zal klaarmaken voor het Guiness Book of Records.
Veel oudere Gentenaars gebruikten als belangrijkste argument de slechte herinneringen aan de tweede wereldoorlog, veel jongeren gebruikten als argumenten het racisme van het Blok.
Veel vrouwen gebruikten als argument het feit dat het Blok de vrouwen wil terugsturen naar de haard, het keuken en het aanrecht.
Veel ouders met kinderen gebruikten de toekomst van hun kinderen als belangrijkste argument.
De meesten benadrukten dat Gent niet alleen een mooie, gezellige stad moest blijven maar ook een open, verdraagzame en kleurrijke stad om in te wonen, te werken, te leven en uit te gaan.
Ook een pasgetrouwd stel kwam in trouwkostuum aan de katheder op hun trouwdag "foert" zeggen tegen het Blok.
Deze actie vinden wij vooral belangrijk omdat burgers hierbij hun individuele verantwoordelijkheid moesten nemen en zich niet meer konden verschuilen in groep.
Zij gaven aan het begrip "la citoyenneté" een nieuwe inhoud: opkomen voor het gemeenschappelijk belang, een signaal geven aan uw medeburgers, uw engagement tonen aan uw medeburgers.
Opvallend was de nadruk op een nieuwe "onveiligheid": veel mensen die de stap naar de katheder niet durfden zetten gebruikten als argument hun angst voor het Blok, voor het Blok in hun wijk, in hun straat.
Misschien moet er ook eens over dit nieuw soort onveiligheidsgevoel gediscussieerd worden: over al diegenen die in stilte bang zijn voor het Blok en zelfs dat niet meer kunnen uiten in een samenleving waarin het Blok nog niet eens aan de macht is!

Wij hopen dat de media toch even aandacht willen besteden aan dit uitzonderlijk gebeuren waarin meer dan duizend burgers hun moed hebben getoond.

In de hoop op uw belangstelling,
met de meeste achting,

Voor Democratie 2000
Eric Goeman, voorzitter