arch/ive/ief (2000 - 2005)

One Solution, Revolution!
by Bert De Belder Tuesday September 26, 2000 at 10:54 PM

Misschien niet gemerkt, maar ze waren er wel in Praag, met een betoging en een conferentie: communistische partijen uit heel Europa die duidelijk revolutie en soicalisme als alternatief naar voor schuiven voor de imperialistische globalisering.

One Solution: Revolution!

Rode vlaggen, revolutionaire liederen, Che-T-shirts: ook dat is Praag 2000. Het wordt al eens over het hoofd gezien (in de media en door andere actievoerders): communisten mobiliseren ook tegen het IMF en de Wereldbank. Ze brengen dikwijls een scherpere of diepergravende analyse, ze leggen de nadruk op de rol van de arbeidersklasse en de derdewereldvolkeren - beide opvallend ondervertegenwoordigd in Praag - en bieden het perspectief op een nieuwe, socialistische maatschappij.
Zaterdag S23 trok een rode betoging door de straten van Praag, georganiseerd door de Tsjechische coalitie STOP IMF!, een iniatief van de Tsjechische Jongcommunisten en een vijftal andere linkse groeperingen en vakbonden. Terwijl 300 gemaskerde anarchisten alle aandacht van het legertje persmensen naar zich toezoog, trokken zo'n 3000 linkse betogers op.
Aan de kop van deze strijdbare groep enkele communistische leden van het Tsjechische parlement en de leiders van de Jongcommunisten. Daarachter een erg vocale bende die zich kort en bondig "Revo" noemen. Ze dragen tientallen dieprode vlaggen met "Revolution!" en vanop een geluidswagen populariseren ze de slogan "One Solution: Revolution!". Dan volgen de internationale delegaties: Italianen (Rifundazione), Grieken (communistische partij KKE, jongeren KNE, vakbond ANEM), Duitsers (DKP), Belgen (PVDA), Britten en zelfs een enkele syndicalist helemaal uit Seattle. Che Guevara is populair, op vlaggen, T-shirts en badges. En er wordt ook gezongen: Bandiera Rossa.
De betoging gaat naar de Namesti Miru, het Plein van de Vrede. Met nog een paar toespraken en solidariteitsboodschappen, en een oproep voor de volgende actiedagen.

S24. Ik woon de conferentie bij van STOP IMF! met als thema "Het IMF en de Wereldbank in de 21ste eeuw". Nergens te vinden op de programma's van Praag 2000, en nochtans de moeite waard. Zo'n 15 communistische en revolutionaire organisaties uit heel Europa namen deel, naast Tsjechische. Zdenek Stefek van de Jongcommunisten illustreerde waarom IMF en Wereldbank moeten ontmanteld worden, niet hervormd: "Een wolf kan nooit een vegetarier worden". Bill van het International Action Center (VS) riep op tot solidariteit met Joegoslavie en Irak - die niet te lijden hebben onder IMF en Wereldbank, maar onder Navo-bommen en embargo's - en met Mumia Abu-Jamal, de Amerikaanse, zwarte, revolutionaire journalist on death row.
Babis Angourakis van de Griekse Communistisch Partij (KKE): "De mobilisatie vandaag in Praag is heel bijzonder: het gaat hem niet langer om het uitleggen en verwerpen van de politiek van het IMF en de Wereldbank, het gaat hem hier ook om het concreet organiseren en vechten tegen de kapitalistische globalisering. Praag is significant omdat deze mobilisatie plaatsvindt 10 jaar na de contrarevolutie in Oost-Europa. Wij zeggen klaar en duidelijk dat wij een alternatief maatschappijproject hebben, het socialisme. We gaan niet wachten tot McDonald's of IBM een sociale politiek gaan voeren of tot IMF en WB meer humaan worden."
Iemand bracht het nieuws binnen van de honderden Italianen die vastzaten aan de grens. Reactie van het Tsjechisch communistisch parlementslid Ransdorf: "Stel je eens voor dat zoiets in het Tsjechoslowakije van de jaren '70 of '80 zou gebeuren, welke banbliksems zou het socialistisch regime dan weer niet over zich heen gekregen hebben!"
Over de 'nieuwe' rol van IMF/WB waarschuwde Thomas Gounet van de Partij van de Arbeid van Belgie om het Mentzel-rapport van het VS-Congres niet te ernstig te nemen. Dat is kritisch voor het IMF, vooral omdat sinds de Aziatische crisis al 240 miljard dollar is gepompt in de crisiseconomieen, een zware investering. Maar het rapport dat echt bepalend zal zijn is dat van de invloedrijke Council on Foreign Policy: dat wil een versterkte rol voor het IMF, maar met nog striktere en strengere voorwaarden, met nog een hogere graad van herkolonisering van de Derde Wereld en het voormalige Oostblok.
Nadien spraken nog mensen uit Cyprus, Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Portugal, Noorwegen, Zweden en Israel. Een geslaagde internationalistische bijeenkomst!