arch/ive/ief (2000 - 2005)

Solidariteitsactie voor Italianen aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken
by ¨¨ Monday September 25, 2000 at 05:05 PM

Een dertigtal betogers hielden op zondag 24/9 een solidariteitsactie voor het ministerie van Binnenlandse Zaken in Praag.

Tijdens de Jubilee 2000 demonstratie hoorden we andere betogers richting Binnenlands Zaken lopen om hun steun te betuigen aan de 1200 Italianen die aan de Oostenrijkse grens werden tegengehouden.
Een dertigtal betogers, Tsjechen, Spanjaarden, Finnen en Italianen hielden een zitactie vlak voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze eisten de doorgang van de Italianen. Een twintigtal politiemannen beschermden de deuren van het ministerie. Een tiental combi's stonden paraat aan de ahterkant van het gebouw. De pers was alom tegenwoordig.
De actie werd opgevrolijkt met liedjes, fluitjes en acrobatie.
Vlak nadat een woordvoerdster van het ministerie iets in het Tsjechisch kwam melden, werd de actie zelfs versterkt door een handvol activisten die van de Jubilee 2000 meeting kwamen.

Een uurtje later gaven de activisten het op. Hun woordvoerder verklaarde " We wilden een open discussie voeren met de minister, maar deze is niet bereid om in het openbaar te discussieren. Dus zijn we nu verplicht de actie te stoppen. Het is niet belangrijk genoeg om het gebouw te blijven blokkeren. We verhuizen nu beter naar de achterkant van het gebouw, waar er later op de dag een andere maifestatie start."
De Italianen aan de grens namen later op de dag contact met ons op. Ze wilden weten wat de solidariteitsactie had opgeleverd en wat men nog verder van plan was.
Iemand van Inpeg die aanwezig was op de actie wist ons te zeggen dat de solidariteitsactie over is.
Een militante solidariteitsactie voor de Italianen, verwaterde zo gisteren in een vegetarische picknick.