arch/ive/ief (2000 - 2005)

"WIE TEGEN HET NEOLIBERALISME IS, IS EEN MOGELIJKE TERRORIST"
by Eric Goeman Friday September 15, 2000 at 06:23 PM

Intern rijkswachtdocument peilt suggestief naar "nieuwe fenomenen in de misdaad" (De Morgen, 15/9/2000)

Beste vrienden en vriendinnen,

Het is misschien eventjes schrikken, maar het staat er duidelijk en onomwonden onder de rubriek "nieuwe criminaliteit": "we onderscheiden drie soorten terrorisme: cyberterrorisme, ecoterrorisme en extreem-links".

Onder de hoofding "extreem-links": "In het zuiden van Europa merken we een heropleving van de activiteiten van extreem-links. Het is mogelijk dat dat ook in België gebeurt. Terzelfder tijd ontwikkelt zich een mondiale antikapitalistische beweging<; zij verenigt jongeren, syndicalisten en intellectuelen en heeft als mikpunt alles wat verband houdt met het neoliberale model, het IMF, de Wereldbank, de Wereldhandelsorganisatie, etc…"

Deze woorden komen uit een intern document van 7 augustus 2000, nota DGC/DP/412, uitgevaardigd door de generale staf van de rijkswacht.

Enkele weken na het uitlekken van het rapport van de Canadese veiligheidsdiensten waarbij de "anti-globalisatiebeweging" gecriminaliseerd wordt (na "the Batlle of Seattle") en omschreven wordt als een gevaarlijke dreiging voor de stabiliteit van de wereldorde, blazen ook bij ons de "ordediensten" alle hens aan dek met de mobilisatie voor Praag in het vooruitzicht.

Ineens worden tienduizenden "jongeren, syndicalisten en intellectuelen" vogelvrij verklaard omdat ze een toekomstige dreiging zouden vormen voor de neoliberale wereldorde.

Maar hoe zit het met die wereldorde op dit ogenblik?

Het aantal mensen dat in de wereld moet leven van minder dan een dollar (46 fr.) per dag is gestegen van 1 miljard naar 1,2 miljard.

De helft van de wereldbevolking (drie miljard mensen!) verdient minder dan 90 fr. per dag.

De drie rijkste miljardairs ter wereld bezitten samen meer dan het totale bruto binnenlands product van de 600 miljoen armsten.

De 200 rijkste individuen ter wereld verdubbelden hun netto-inkomen tussen 1994 en ’98. Het patrimonium van computergoeroe Bill Gates en de 357 andere dollarmiljardairs op de wereld is groter dan het gezamenlijke inkomen van de armste 45% van de wereldbevolking. In 1930 waren er dertig armen voor één rijke, nu vierenzeventig.

Ook in de "rijke", industriële lnaden leeft één op de zes kinderen onder de armoedegrens. Een week geleden kwam de Joseph Rowntree Foundation, het grootste Britse sociale onderzoekscentrum, zelfs met een ontluisterend rapport op de proppen vanuit "het hart van de actieve welvaartsstaat": meer dan één op de zes Britse kinderen, twee miljoen kinderen dus, missen basisbehoeften zoals goede kledij, drie maaltijden per dag en speelgoed. Bijna 10 miljoen van de 58 miljoen Britten hebben niet de financiële middelen om hun huizen goed te verwarmen of vochtvrij te houden. Ongeveer vier miljoen onder hen hebben "voedselproblemen".

De verwachtingen van de Wereldbank: "HET AANTAL ARMEN ZAL NOG STERK OPLOPEN IN DE KOMENDE JAREN!"

Nu zijn er mensen die zich daar serieus zorgen om maken.

Mensen die verder kijken dan hun eigen volk en zich willen inzetten om de onrechtvaardige verhoudingen tussen arm en rijk te verkleinen.

Mensen die het choquerend en mensonterend vinden dat er terzelfder tijd schrijnende armoede heerst en decadente rijkdom, aan de ene kant honger en ellende en aan de andere kant hebzucht en verkwisting.

Jawel, er zijn dus steeds meer mensen die zich zorgen maken om de groeiende tweedeling op de planeet en de sociale uitsluiting van miljoenen mensen.

Mensen die zich ergeren aan de gruwelijke kindersterfte en aan het gebrek aan elementaire medische zorg voor miljoenen zieken en zwakken.

Mensen die bezorgd zijn om de verder schrijdende milieuvernietiging en de uitputting van energiebronnen.

Mensen die zich ergeren aan het analfabetisme, de toename van aids in de armste landen en het gebruik van kinderarbeid door grote multinationale ondernemingen.

Mensen die nog geloven in een rechtvaardige planeet, waarin iedereen te eten en te lezen heeft, waarin de natuur wordt beschermd en culturele diversiteit niet vermorzeld wordt.

Mensen die zich zorgen maken over het feit dat de politieke overheden zich laten overrompelen door de ondoorzichtige (en dus ondemocratische en totalitaire) macht van de Transnationale Corporaties.

Terwijl de Transnationale Corporaties en de grote speculanten de spelregels bepalen in het wereldwijde casino en overal ter wereld op jacht gaan naar de hoogste winstvoeten (neoliberale globalisering), ondervinden overal ter wereld de gewone werkende en werkloze mensen dagelijks de gevolgen van deze globalisering: arbeid wordt uitgestoten en de waarde van arbeid daalt overal.

Er zijn mensen, overal ter wereld, die niet zomaar onverschillig de andere kant willen blijven opkijken maar de straat willen opgaan en hun stem laten horen om te strijden voor het geluk van de meerderheid van de wereldbevolking.

Zijn de duizenden onderzoekers die elk jaar op wetenschappelijke wijze de rapporten opstellen voor de Verenigde Naties waarin de groeiende kloof tussen arm en rijk bewezen wordt – zwart op wit – "extreem-links" en "mogelijke terroristen"?

Is onze staatssecretaris voor ontwikkelingssamenwerking, Eddy Boutmans, die vandaag in een rapport 19 miljard frank vraagt om onze ontwikkelingssteun aan de derde wereld te verhogen en op die manier bij te dragen aan het dichten van de kloof, ook "extreem-links" en "een mogelijke terrorist"?

In de volgende weken gaan ook in Vlaanderen opnieuw tienduizenden jongeren deur aan deur de straat op om via de 11.11.11 actie’s een poging te doen om de kloof tussen arm en rijk te dichten door o.a. de invoering van een wereldwijde Tobintaks op financiële speculatie te eisen.

Deze jongeren verzetten zich inderdaad tegen de mensonterende gevolgen van globalisering en neoliberalisme.

Zijn ze dan "extreem-links" en meteen verdachte individuen voor onze ordediensten?

Zijn deze jongeren allemaal voorbeelden van mogelijke terroristen?

Het is duidelijk dat de generale staf van de rijkswacht zich minder bekommert om democratische mondiale waarden.

Natuurlijk beseft ze dat groeiende ongelijkheid uiteindelijk tot mondiale conflicten moet en zal leiden.

Daarom moet elk verzet in de kiem gesmoord worden.

Geen tegenstand, geen tegenstem mag de neoliberale pletwals verstoren.

Hoe kan het gemakkelijker dan het mondiaal anti-neoliberaal verzet te criminaliseren en de sociale bewegingen op één hoop te gooien met mensenhandel, illegale wapenhandel, drugs en hooliganisme?

Stigmatiseren, verdeeldheid zaaien en de sociale bewegingen isoleren van de rest van de bevolking, dat zijn de strategieën die vandaag worden uitgezet door de top van onze ordediensten.

Wij kunnen niet anders dan onze democratische bezorgdheid uiten over deze gevaarlijke ontwikkelingen.

Wij, ondergetekenden, zijn van mening dat kinderen moeten kunnen opgroeien in een veilige en rechtvaardige wereld.

Wij ondergetekenden, zijn van mening dat niemand mag veroordeeld worden tot honger en ellende en dat daarom voedsel, water, medische zorgen en goed onderwijs rechtvaardig moeten verdeeld worden tussen alle mensen.

Wij, ondergetekenden, zijn van mening dat de sociale vooruitgang in sommige delen van de wereld slechts bekomen is door de strijdvaardigheid, de opofferingen en het rechtsgevoel van honderden miljoenen mensen.

Wij, ondergetekenden, zijn van mening dat iedereen op deze planeet recht heeft op mondiale waarden zoals respect, geborgenheid en geluk.

Wij ondergetekenden, zijn van mening dat daarom verzet noodzakelijk is tegen het eigenbelang van de grote multinationals en speculanten en hun lakeien zoals het IMF, Wereldbank en de Wereldhandelsorganisatie.

Wij, ondergetekenden, zijn van mening dat de belangen van de multinationale ondernemingen en speculanten haaks staan op het gemeenschappelijk belang en dat het primaat van de neoliberale markt de menselijke waardigheid op wereldschaal vernietigt.

Wij, ondergetekenden, zullen ons verzet slechts staken wanneer de kloof tussen arm en rijk gesloopt is en de menselijke waardigheid wereldwijd hersteld is.

Wij, ondergetekenden, wensen op geen enkele manier, omdat wij ons verzetten tegen sociale onrechtvaardigheid, door de ordediensten geficheerd te worden als "mogelijke terroristen".

Wij, ondergetekenden, voelen ons dan ook niet alleen beledigd, maar bovenal aangetast in onze menselijke waardigheid, door de standpunten van de generale staf van de rijkswacht.

Wij, ondergetekenden, vragen dat onze democratische politici, in naam van democratische rechten zoals wereldwijde solidariteit, gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid, de generale staf van de rijkswacht tot de orde roept.

Wij, ondergetekenden, aangetast in onze democratische rechten, vragen dat onze democratisch verkozen volksvertegenwoordigers, de beledigende passages (zoals hierboven aangehaald) laten schrappen uit de rijkswachtnota.

Eric Goeman

Attac Vlaanderen


akkoord met petitie Attac
by Jef Maes Sunday September 17, 2000 at 08:12 PM
jefmaes@hotmail.com 0477/600.735

Ik ben het volmondig eens met de petitie van Attac-Vlaanderen en steun deze petitie ten volle.
Veel succes.
Groetjes
Jef Maes

akkoord
by Klaas Maertens Monday September 18, 2000 at 10:20 AM
075/227 365

We hadden het niet beter kunnen zeggen.

Voor Wordt Vervolgd... ,
Klaas Maertens

akkoord
by Klaas Maertens Monday September 18, 2000 at 10:20 AM
075/227 365

We hadden het niet beter kunnen zeggen.

Voor Wordt Vervolgd... ,
Klaas Maertens

akkoord
by Klaas Maertens Monday September 18, 2000 at 10:21 AM
075/227 365

We hadden het niet beter kunnen zeggen.

Voor Wordt Vervolgd... ,
Klaas Maertens

akkoord !
by Erik De Bruyn Wednesday September 20, 2000 at 10:59 PM
pero17@pi.be (03)325 98 14


We moeten zo luid mogelijk protesteren tegen deze rijkswachtnota. Tegelijkertijd mogen we toch ook eens lachen met de futiele pogingen van de rijkswacht om deze spontane heropflakkering van luciditeit en gezond verstand bij zovele mensen in de kiem te smoren.

de contradiuctie gaan brengen aan de poort!
by andre mommen Thursday September 21, 2000 at 04:45 PM
mommen@pscw.uva.nl

De contradictie gaan brengen aan de poort is de taktiek van al degenen die uitgelosten worden van niet alleen hett reguliere debat, maar vooral de besluitvorming.
Alle revolutionaire bewegingen zijn zo begonnen. Waar ze echter eindigen weten we niet.
Maar ze brengen wel het debat op de agenda van de wereldpolitiek vandaag, omdat gisteren nog alle echte politiek vooral nationale politiek was. Waarmee sloten Marx en Engels hun Communistisch Manifest in 1848 ook al weer mee af? Juist. De contradictie zal steeds meer aan de mondiale poort worden gebracht naarmate de
nationale politiek en nationale staat aan betekenis inboet als forum voor het protest.
Protestanten aller landen vernigt U!

petitie ATTAC
by Nathalie Maelfait Monday September 25, 2000 at 03:05 PM
nmaelfait@hotmail.com

Ik ben 100 % akkoord met de petitie!!! Nathalie Maelfait

110% akkoord
by Pascal Garnier Friday October 13, 2000 at 11:06 PM
vinyl@urgent.rug.ac.be

dit is het minste wat we kunnen doen

akkoord
by Bart Marescaux Saturday December 02, 2000 at 04:51 PM
marescaux.vincke@pandora.be

Volledig akkoord ...

Bart.

petitie anti-repressie
by William Ledent Monday January 08, 2001 at 11:48 PM
william.ledent7@yucom.be 016/580 430 Hertshaag 4, 3110 Rotselaar

vol akkoord met petitie tegen repressie en politiestaat toestanden

petitie anti-repressie
by William Ledent Monday January 08, 2001 at 11:48 PM
william.ledent7@yucom.be 016/580 430 Hertshaag 4, 3110 Rotselaar

vol akkoord met petitie tegen repressie en politiestaat toestanden

petitie anti-repressie
by William Ledent Monday January 08, 2001 at 11:49 PM
william.ledent7@yucom.be 016/580 430 Hertshaag 4, 3110 Rotselaar

vol akkoord met petitie tegen repressie en politiestaat toestanden

DE NEOLIBERALE KWAAL
by Peter Van Hoorenbeke Sunday April 29, 2001 at 07:28 PM
peter.van.hoorenbeke@pi.be

Persoonlijk vind ik bovenstaande stellingen niet extreem-links; het zijn veeleer redelijke verwachtingen voor de toekomst, een gezond tegengewicht voor de immorele kloof tussen arm en rijk, tegen de onstuitbare veramerikanisering van het eengemaakte Europa, tegen de verafgoding van de vrije concurrentie en de markt.
Ik schaar mij integraal achter uw strijd tegen het machiavellisme van deze postmoderne tijden. Ook "Het neoliberalisme" van Jaap Kruithof is wat mij betreft een waardevol instrument om mensen bewust te maken van de neoliberale kwaal in zijn totaliteit.
Ik vrees evenwel dat de massa niet warm zal lopen voor revolutie. Hugo Raspoet heeft het subliem verwoord in zijn "Jan publiek" met een retorische vraag:

...
Vraag je alleen brood en spelen
En kan de rest je niks schelen
Publiek, ben je werkelijk zo ziek
...