arch/ive/ief (2000 - 2005)

De voorstellen aan de regering voor een belastingshervorming demagogisch.
by Vlaams Netwerk tegen Financiële Speculatie Thursday September 14, 2000 at 04:37 PM
sc@entraide.be 02/227.66.80

Het ‘Vlaams Netwerk tegen Financiële Speculatie' en het ‘Réseau d'Action contre la Spéculation Financière', een netwerk van meer dan 50 organisaties, vinden de voorstellen aan de federale regering voor een belastingshervorming demagogisch en voorbarig.

Het ‘Vlaams Netwerk tegen Financiële Speculatie' en het ‘Réseau d'Action contre la Spéculation Financière', een netwerk van meer dan 50 organisaties, vinden de voorstellen aan de federale regering voor een belastingshervorming demagogisch en voorbarig. Deze voorstellen putten immers bijna volledig de beschikbare budgetaire marges voor de toekomst uit. De realisatie van de voorgestelde maatregelen kan de uitvoering van andere verbintenissen die zijn opgenomen in de regeringsverklaring verhinderen:
zoals de strijd tegen armoede en onderontwikkeling, de tewerkstellingspolitiek, de hervorming van het openbare ambt en de mobiliteitspolitiek.

Deze voorgestelde hervorming kadert volledig binnen de fiscale concurrentiepolitiek die op Europees niveau wordt gevoerd en dit tegen een Europese fiscale harmonisering in. Drie maanden voor dat België zal deel uit maken van Europese ‘troika', noopt deze houding tot de grootste ongerustheid betreffende de wijze waarop België deze belangrijke verantwoordelijkheid zal uitoefenen.

Ook al verheugen de organisaties zich om het feit dat de voorstellen van de minister bedoeld zijn om de fiscale lasten op arbeid te verminderen en een gelijke behandeling nastreven tegenover alle vormen van samenleven, toch stellen zij niettemin vast dat de voorstellen in feite een vermindering van de fiscale druk beogen. De voorstellen houden geen echte fiscale hervorming in die tegemoet komt aan meer gelijkheid tussen de arbeiders en bedienden in loondienst en de zelfstandigen, tussen de inkomsten van arbeid en kapitaal.
In de voorstellen wordt fiscaliteit niet als een middel voor herverdeling gehanteerd, vermits niet het geheel van de inkomsten (arbeid + roerende inkomsten + kapitalen) in aanmerking wordt genomen. Dit ofwel omdat men de inkomsten, ten voordele van de kapitaalkrachtigen, niet meer samenvoegt, ofwel omdat men de inkomsten uit de roerende inkomsten (meerwaarden via de beurs, kapitalisatie-SICAV's,…) nagenoeg niet worden belast en ze bovendien hieraan ontsnappen via diverse fraudemechanismen.

De organisaties van de beide netwerken betreuren daarentegen dat op minder dan één maand voor de gemeenteraadsverkiezingen, de minst weerbaren nog maar eens de dupe zijn van een electorale en demagogische operatie. De organisaties betreuren eveneens dat de minister geen enkel voorstel doet in verband met ecofiscaliteit dat een verantwoorde consumptie in de hand zou werken.


Vlaams Netwerk tegen Financiële Speculatie
Réseau d'Action contre la Spéculation Financière