arch/ive/ief (2000 - 2005)

26 september zal de volgende Wereldwijde Aktiedag tegen het Kapitalisme zijn
by inpeg Wednesday September 13, 2000 at 07:30 PM

Op het moment bereiden al veel groepen over de hele wereld zich voor op deze gebeurtenis, er van uitgaand dat het kapitalistiese systeem, gebaseerd op uitbuiting van mensen, gemeenschappen en het milieu voor het profijt van enkelen, de oorzaak is van onze sociale en ecologiese problemen. Van 26 tot en met 28 september zal het IMF en de Wereldbank de jaarlijkse (de 55ste) vergadering houden, dit keer in Praag.

26 september zal de volgende Wereldwijde Aktiedag tegen het Kapitalisme zijn

Op het moment bereiden al veel groepen over de hele wereld zich voor op deze gebeurtenis, er van uitgaand dat het kapitalistiese systeem, gebaseerd op uitbuiting van mensen, gemeenschappen en het milieu voor het profijt van enkelen, de oorzaak is van onze sociale en ecologiese problemen. Van 26 tot en met 28 september zal het IMF en de Wereldbank de jaarlijkse (de 55ste) vergadering houden, dit keer in Praag.

Een massale mobilisatie om mensen naar Praag te krijgen is begonnen. Op 26 september zullen de mensen hun tegenstand tegen de Wereldbank en het IMF en hun politiek tot uiting brengen. En over de hele wereld zullen mensen samen solidariteit uitdragen met de demonstranten in Praag. Europese basisgroepen hebben pas een vergadering gehad en plannen een Europawijde mobilsatie om naar Praag te gaan, samen met decentrale akties. Het idee hiervoor is ook bediskussieerd door verschillende bewegingen uit Zuid-Amerika die pas bijeen waren in Nicaragua. Het Indiaanse 'National Alliance of People's Movements' stelde een verklaring vlak voor de protesten tegen de IMF/Wereldbank op 16 april in Washington op om op te roepen tot een gezamelijk verzet . Dit is te lezen op de website, samen met andere verklaringen en oproepen. (http://x21.org/s26)

26 september als globale aktiedag volgt op de suksesvolle vorige aktiedagen tegen het kapitalisme op 18 juni, 30 november, allebei vorig jaar, en 1 mei jl. Door deze aktiedagen is ons netwerk gegroeid, hebben we veel geleerd en we zagen veel nieuwe mensen zich aansluiten.

26 september zal dit proces van het opbouwen van een sterke, gedreven en kreatieve beweging van onderop voor een samenleving waarin mensen elkaar, gemeenschappen en het milieu niet uitbuiten of onderdrukken, maar die gebaseerd is op solidariteit, samenwerking, basisdemokratie en ekologiese duurzaamheid versterken.

Zoals bij de eerdere gelegenheden zullen mensen uit verschillende bewegingen en landen samen de krachten bundelen op deze dag tegen sociale, politieke en ekonomiese instellingen van het kapitalistiese systeem - in het bijzonder deze keer tegen de Wereldbank en het IMF.
Arbeiders/sters, werklozes/n, studentes/n, vakbondsleden, boeren/innen, landlozes/n, vrouwengroepen, etniese minderheden, inheemse volken, vredesaktivistes/n, milieuaktivistes/n en nog veel meer zullen samen in solidariteit werken in het besef dat hun verschillende strijden niet
geisoleerd van elkaar zijn.

De tegelijktijdige bezetting en omvorming van de kapitalistiese sociale systeem over de hele wereld - in de straten, buurten, velden, fabrieken, kantoren, kommerciele en financiele centra, enzovoorts zal de onderlingen banden versterken op lokaal, nationaal en internationaal niveau.
Zoals eerder zal de dag op niet-hierarchiese wijze georganiseerd zijn, door een gedecentraliseerd en informeel netwerk van basisgroepen dat uitgaat van niet-autoritaire en basisdemokratiese vormen van organisatie. De strijd zal onafhankelijk zijn van de sociale, politieke en ekonomiese instituten van het kapitalistiese systeem en proberen verandering te brengen door eigen
akties.

Elke aktiviteit en aktie zal autonoom georganiseerd zijn door de betreffende groep, terwijl samenwerkingsverbanden op lokaal, regionaal en nationaal niveau gevormd kunnen worden. Een strategie die erg nuttig kan zijn op lokaal niveau is dat verschillende groepen samenwerken bij het
kreeren van een sfeer van karneval en feestelijkheden rondom hun akties. Voorbeelden van mogelijke akties zijn: stakingen - demonstraties - kritiese massa fietstochten - karneval - street parties - het terugeisen van straten, overheidsgebouwen of land voor nietkommerciele en goede aktiviteiten - marsen - muziek - dansen - toespraken - pamfletten uitdelen - spandoeken ophangen - verspreiden van eigen kranten - straattheater - tuinen aanleggen - gratis eten uitdelen - nephandelsbeurzen - het aanbieden van leningen zonder rente buiten grote banken - solidariteitsakties - picketlines - bezettingen van kantoren - blokkades en daadwerkelijk sluitingen - toeeigenen en opruimen van luxe konsumptie artikelen - sabotage, vernielen of verstoren van kapitalistiese infrastruktuur - toeeigenen van kapitalistiese rijkdom en het teruggeven aan de mensen - jezelf onafhankelijk verklaren van het kapitalisme en autoritaire overheden - het opzetten van basisdemkoratiese gemeenschapsraden en bijeenkomsten houden op de stoep van de gemeentehuizen - het opzetten van ekonomiese alternativen, zoals arbeiders zelfbestuur - promoten van ekonomiese alternativen voor kapitalistiese bedrijven - promoten van
basisdemokratiese vormen van gemeenschapsorganisatie enzovoorts enzovoorts.

Als jij of je groep van plan bent/zijn om deel te nemen aan deze aktiedag, laat het anderen zo snel mogelijk weten om het samenwerken en de kommunikatie te vergemakkelijken. Er zijn verschillende internationale mailing lijsten beschikbaar voor diskussie en koordinatie. Een openbare internationale lijst met kontakten is regelmatig op deze lijsten te vinden om gedecentraliseerd en niet-hierarchies netwerken te ondersteunen. Om jouw informatie daarop te krijgen: schrijf naar resistance@x21.org, geef aan a) in welk land en plaats je aktie zal voeren en alle informatie die je verder nuttig vindt zoals b) de naam van je groep, koalitie of jezelf, c) de aktiviteiten of akties die gepland zijn, (d) adres, (e) email adres, (f) telefoonnummer, (g) faxnummer of (h) web site.

Er zijn nog veel dingen die we moeten doen om 26 september een sukses te maken op wereldwijd, lokaal en nationaal niveau. We moeten informatie, folders en posters erover verspreiden bij zoveel mogelijk geestverwante groepen en bewegingen. En in het algemeen moeten we onze ervaringen, gedachten en ideeen met elkaar delen en verspreiden en elkaar helpen bij de organisatie. Op lokaal niveau moet informatie over de aktiedag verspreid en
bediskussieerd worden door groepen en individuen, vergaderingen georganieerd worden, aktiviteiten georganiseerd, folders en posters gedrukt worden en verspreid, geld ingezameld en plezier en gesprekken gedeeld. Het proces van het opbouwen van onze bewegingen kan en zal doorgaan door middel van volgende globale aktiedagen tegen het kapitalisme in de toekomst.
Alle 'vragen' of zorgen over 26 september moeten gesteld worden aan andere aktivisten in de groep, stad, land of op de verschillende mailing lists, zodat we elkaar kunnen helpen met ideeen en advies. Er is niemand die de leiding heeft of aan touwtjes trekt voor de aktiedag. Het zal een radikaal, gedecentraliseerd en niet-hierarchies gebeuren zijn geheel vorm gegeven door je eigen creativiteit in samenwerking en solidariteit met de anderen.

NODIG: vertalers/sters!! Om de informatie over 26 september beschikbaar te
maken in alle talen, speciaal spaans, frans, duits, russies, arabies,
nederlands en chinees.

website http://x21.org/s26
e-mail kontakt resistance@x21.org

Back to Top