Negen jeugdhuizen, één antifascistisch concert by Luc Vervaet Tuesday September 12, 2000 at 10:17 PM |
Zaterdag 16 september, 20u, Hof ter Lo, Antwerpen Geloof me, er beweegt wat in Antwerpen. Getuige het rai-reggae-hiphop-technoconcert van komende zaterdag. De vier heel verschillende muziekgenres staan symbool voor de bonte regenboogcoalitie van verenigingen die het hele spektakel dragen. Ik ging luisteren op de persconferentie van United against Fascism (UAF).
Zaterdag 16 september, 20u, Hof ter Lo, Antwerpen
Negen jeugdhuizen, één antifascistisch concert
Geloof me, er beweegt wat in Antwerpen. Getuige het rai-reggae-hiphop-technoconcert van komende zaterdag. De vier heel verschillende muziekgenres staan symbool voor de bonte regenboogcoalitie van verenigingen die het hele spektakel dragen. Ik ging luisteren op de persconferentie van United against Fascism (UAF).
Luk Vervaet
Jeugdhuizen Joh, Antigoon, Josto, Limerick, De Cluys, Rzoezie, De waag, Jong Valaar en t Dokske verenigden zich met een aantal migrantenorganisaties als El Wafa, Vreemd maar Vriend, en de Federatie van Marokkaanse Verenigingen rond het UAF-initiatief van de Antwerpse Rode Jeugd. "Een uniek samenwerkingsverband, dat wat ons betreft zijn vervolg zal kennen", zeggen Jan Buelens en Isabelle Verbiest van Rode Jeugd. "Ons concert is een muzikaal neen aan het Vlaams Blok, zegt Isabelle, neen aan zijn apartheid, aan zijn uitgaansverbod voor jongeren, aan zijn jeugdgevangenissen en zero tolerance. Maar ook een Neen aan het stadsbestuur met zijn StadsSturm-operaties en zijn jacht op de vluchtelingen. In plaats van de repressie die toeneemt, willen we dat voor alle jongeren de gelijke kansen toenemen, dat er meer middelen komen voor onderwijs en eisen we volwaardige jobs."
"Dit initiatief drukt bepaalde waarden uit die ook wij nastreven, zoals respect leren hebben voor mekaar", zegt Robert Erken van jeugdhuis Josto. "Bepaalde partijen in dit land bestrijden de idee zélf van gelijkheid. Men eist dat migrantenjongeren zich aanpassen, maar men neemt maatregelen die maken dat dit onmogelijk wordt. In deze maatschappij wordt het stilaan zo dat je als jeugdhuis gewoon niet meer mag proberen de problemen op te lossen of je krijgt de titel van berucht jeugdhuis en je krijgt banbliksems over je heen." Voor Bert Wouters van jeugdhuis Jong Valaar komt het erop aan met dit initiatief de solidariteit te promoten. "Intolerantie, onverdraagzaamheid onder de jongeren en tegenover de jongeren wordt meer en meer een probleem. We komen terecht in een spiraal, in een vicieuze cirkel. Door ons rond dit initiatief te scharen, geven we een extra signaal dat we die cirkel willen doorbreken."
Happy Birthday, Leonard!
Het UAF-concert verzet zich in zijn flyer tegen wat het noemt: "de gevangenis-maatschappij made in the USA." Daar zitten twee miljoen mensen achter de tralies. Twee van hen zijn wereldbekend omwille van de jarenlange campagne tegen hun onrechtmatige opsluiting: de zwarte journalist Mumia Abu-Jamal, die vecht tegen zijn dreigende terechtstelling en de Amerikaanse Indianenleider Leonard Peltier die al dertig jaar achter de tralies zit. Peltier wordt op 12 september 56 jaar, en dat wordt op heel wat plaatsen in de VS gevierd. Het UAF-concert in Antwerpen zet mee een kaarsje op de verjaardagstaart.
Drie groepen, één soundsystem en drie djs bundelen één avond (én nacht) al hun muzikale krachten. Elk op hun eigen manier zingen ze samen tegen het fascisme. Rachid Kasmi (rai), Sunscape (dub), Dub Factory (UK reggae dub), Civalizee Foundation (reggae-ragga-soundsystem), Grazzhoppa (hiphop), Dj Boss (techno) en dj Chess (techno).
Kaarten zijn verkrijgbaar bij Fnac-Groenplaats, Brabo, Dr Vinyl, Metrophone en Icarus Antwerpen. UAF, tel. 03/225.28.93. Mailen kan naar UAF@pandora.be.