arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het statuut van de kunstenaar
by NICC Tuesday September 12, 2000 at 07:48 PM
clefdeschamps@infonie.be

Beste, Gelieve hieronder een uitnodiging te willen vinden, voor de tweedaagse die het NICC (een vereniging voor beeldende kunstenaars) en SMArt (een sociaal secretariaat sui generis voor kunstenaars) organiseren rond het statuut van de kunstenaar.

Het hele gebeuren zal plaatsvinden in de container van het NICC op het Fontainasplein, aan de voet van de ACOD-toren (een van de hot spots van o.m. het strijdsyndicalisme).
De tweedaagse wordt geopend met een persconferentie, waarop bekende en minder bekende kunstenaars de problematiek zullen illustreren met het relaas van hun hindernissenparcours door de sociale en fiscale wetgeving.
Bedoeling van deze tweedaagse is niet een zoveelste klaagmuur op te richten. Wij willen eerder materiaal leveren voor een geanimeerde discussie en iedereen informeren over hoe de zaken er nu voor staan.
Zodat ze achteraf niet komen zeggen: had ik dat maar geweten..."

Met vriendelijke groeten,


Danny Devos
Sociaal Commissaris NICC
_____________________
NICC EN SMART NEMEN JURIDISCHE VERDEDIGING VAN KUNSTENAARS OP ZICH

Brussel Culturele Hoofdstad 2000 loopt bijna op zijn eind. Het statuut van de kunstenaar is in het culturele feestgedruis onopgemerkt gebleven.
Na plechtige beleidsverklaringen aan het begin van de legislatuur, blijft het ook aan de kant van de overheid nu opvallend stil. De goede bedoelingen van Minister Onkelin x niet te na gelaten. In afwachting van de heuglijke dag waarop de vele intentieverklaringen effectief op een
werkbaar statuut zullen uitmonden, worden vele kunstenaars nog steeds geconfronteerd met een onontwarbaar administratief kluwen en verkeren zij nog steeds in een onaanvaarbare rechtsonzekerheid.

Sinds hun oprichting worden het NICC en SMArt dagelijks geconfronteerd met deze kafkaiaanse dossiers waarvoor ze telkens trachten een oplossing te vinden. Aangezien men als kunstenaar weerloos is tegenover overheid en administraties met hun complexe en incoherente reglementering, nemen beide verenigingen gezamenlijk de strijd op voor de verdediging van de belangen van de kunstenaars. Om de kosten van de nodige gerechtelijke
acties te helpen dekken, werd een solidariteits- en rechtsbijstandsfonds in het leven geroepen. De solidariteitsbijdragen zijn welkom op de Dexia-rekening n° 068-2311805-31.

NICC en SMArt, zijn dankzij hun ervaring belangrijke gesprekspartners geworden in de besprekingen rond het sociaal en fiscaal statuut van de kunstenaars. Op 15 en 16 september zal de container van CCNICC op het Fontainasplein omgetoverd worden tot infocentrum en ontmoetingsplaats voor al diegenen die vragen hebben rond het statuut van de unstenaar en rond onze werking. Wij wensen deze tweedaagse plechtig in te luiden met een persconferentie om onze eisen en onze zorg kracht bij te zetten en vervolgens in gemoedelijke sfeer ieder te informeren over de stand van
zaken in het dossier "kunstenaarsstatuut".

Programma:
vrijdag 15 september, Place Fontainas, container CCNICC:
11. h. persconferentie ingeleid door kunstenaars
12. h. informele babbel bij een hapje en een drankje
14.30- 16h. juridische infosessie

zaterdag 16 september, Place Fontainas, container CCNICC:
14 - 18 h. C.C.-NICC als informatiecentrum en ontmoetingsruimte voor al
wie vragen heeft rond het kunstenaarsstatuut