arch/ive/ief (2000 - 2005)

Meneer Francois Xavier de Donnea
by KOMITEE VRIJHEID VOOR FEHRÝYE Tuesday September 12, 2000 at 04:26 PM
fehriye@mail.com 02/280.22.28 Rue Belliard 197, 1040 Brussel,

Tot onze grote verassing kwamen wij er achter dat u al onze aktiviteiten binnen Brussel verboden heeft verklaard. Onze aktiviteiten binnen Brussel zijn slechts begrenst tot het verspreiden van pamfletten over de zaak van Fehriye Erdal.

Meneer Francois Xavier de Donnea

Tot onze grote verassing kwamen wij er achter dat u al onze aktiviteiten binnen Brussel verboden heeft verklaard.

Onze aktiviteiten binnen Brussel zijn slechts begrenst tot het verspreiden van pamfletten over de zaak van Fehriye Erdal.

Pamfletten verspreiden is de meest legitieme manier van meningsuiting.
Verbod daarvan komt neer op schending van mensenrechten.

Verboden van meningsuitingen gebeuren bijna in alle dictatoriale landen.
Maar in Belgie gebeurde dat niet zover we weten. Behalve vorige maand, toen u ook voor het eerst, alle aktiviteiten, ten gunste van Fehriye Erdal, inclusief het verspreiden van pamfletten, verbood.

Meneer De Donnea; We begrepen helemaal niet waar uw vijandigheid jegens Fehriye op gebaseerd is. Dit verbod op het uitdelen van pamfletten is in ieder geval niet het gevolg van een beslissing van een of andere rechterlijke instantie. Deze maatregel is het directe gevolg van U presoonlijke willekeur.

Natuurlijk uw willekeur kan onder uw bevoegdheid vallen. Maar historisch gezien is de willekeur een afspiegeling van onrechtvaardigheid. De wereld heeft al genoeg last van onrecht, onderdrukking en terreur. De mensen hebben genoeg van al dergelijke slechte zaken.

Mensenrechten is geen nationale en zeker geen lokale zaak. Het is een internationale kwestie. Daarom mag iedereen die het niet eens is met een gebeurtenis waar in de wereld dan ook, daar pamfletten over uitdelen.

Daarom zien wij het als ons recht om ook vanuit Belgie onze protesten te uiten.

Monddood maken van een minderheid, zoals we in deze geval vinden we misbruik van macht. En niets anders. U mag natuurlijk andere gedachten dan ons hebben maar dat geeft aan u geen recht om onze ideeen te verbieden. U hebt dat toch gedaan. U kunt zeggen dat het onder uw bevoegdheid valt. Maar dat geeft geen morele rechtvaardiging aan uw verbod. Uw verbod, schendt ons recht vrije meningsuiting. Dat vinden we een zware schending van mensenrechten.

Wat wilt u meneer De Donnea? Heeft u zo hard applaus van fascistische regime van Turkije nodig? Als u dat wil, dat zal je ook krijgen, maak u geen zorgen. Maar u zult ook mentale verantwoordelijkheid dragen voor diegenen die in Turkije door marteldood, door massamoorden, door executies zonder rechtspraak omgebracht zijn door het fascistische folteraars regime aldaar.

Verder zult u ook al die pijn op uw geweten hebben van degenen die gefolterd, verkracht, uitgebuit en onderdrukt zijn omdat ze in Turkije niet mee eens zijn met huidige regime.

Uw verbod is een schande. Een zeer grote schande. Ook omdat uw land is nog niet zo lang geleden onder de laarzen van Nazis werd vertrapt. Uw volk heeft ontelbare geliefden verloren onder de Hitler's terreur. U moet beseffen dat er altijd mensen zullen blijven bestaan die nooit zullen opgeven in de strijd tegen het fascisme en alle andere onmenselijke praktijken.

We willen graag dat u uw verbod opnieuw overweegt.

Leden van onze komitte zijn in de laatste zes weken bijna een paar keer per week gearresteerd, geslagen en mishandeld binnen uw gemeente door politie en Rijkswacht. Uw agenten uiten zich openlijk tegen ons dat ze racisten zijn. Wist u dat ook?

We willen graag uw verbod schriftelijk te hebben. Dan weten we misschien ook wat uw motief is van uw vijandschap is tegen ons. We wensen graag dat u tot rede komt, en opnieuw en met een koel hoofd over uw conflict met ons nadenkt.

MENINGSUITING IS EEN BASIS RECHT VAN DEMOCRATIE
WE WILLEN AL ONZE DEMOCRATISCHE RECHTEN KUNNEN GEBRUIKEN
VERBOD OP MENINGEN IS EEN ONACCEPTABEL WILLEKEUR
VERBOD EN MONDDOOD MAKEN KAN ONZE IDEEEN NIET VERANDEREN
WEES NIET BANG VAN ANDERE MENINGEN

11 September 2000
KOMITEE VRIJHEID VOOR FEHRÝYE

Rue Belliard 197, 1040 Brussel, (tel) 02/280.22.28, (faks) 280.22.29,
fehriye@mail.com