arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het wordt heet in Praag
by Bert De Belder Wednesday September 06, 2000 at 06:20 PM

De wereld is rond maar draait vierkant. Zo zou je de veelbesproken globalisering kunnen samenvatten. Steeds meer mensen komen hiertegen in verzet.

De wereld is rond: dank zij de technologische vooruitgang is vandaag alles en iedereen met elkaar verbonden. De cultuur van de hele wereld komt op ons bord en uit onze stereoketen. Via Internet kan je chatten en vrienden maken in Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika of Argentinië. Je computer, brommer of auto bevat onderdelen geproduceerd in drie, vier of wel tien verschillende landen.

En toch draait de wereld vierkant. 500 miljoen mensen hebben het relatief goed terwijl 5,5 miljard mensen behoeftig zijn: ze hebben geen werk, geen land, geen dak, geen papieren, geen rechten... Afgelopen jaar zagen de tweehonderd rijksten in de wereld hun fortuin elk gemiddeld met 1.000 frank per seconde toenemen. Maar de 582 miljoen inwoners van de allerarmste landen hebben samen nog geen tiende van die tweehonderd stinkers.

Die misdadige kloof wordt geslagen, in stand gehouden en verder verbreed door de grote multinationals, banken en beurzen. Die functioneren volgens één principe: zoveel mogelijk winst. Ze krijgen hulp van het Internationaal Muntfonds, dat overal de vrijemarkt-economie voorschrijft en een budgetair keurslijf oplegt om de schulden te doen afbetalen. Van de Wereldbank, die overal een westers ontwikkelingsmodel oplegt. Van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), die de wereldhandel organiseert ten voordele van de multinationals. En van de Navo, die militair tussenbeide komt als de andere scenario's mank lopen. Samen vormen ze een levensgevaarlijke Bende van Vier, die miljoenen slachtoffers maakt.

Maar ze doen niet meer wat ze willen, de bendeleden. In december 1999 legde een massale volksmobilisatie de WTO-conferentie in Seattle plat. In april was het de beurt aan Washington, waar IMF en Wereldbank hun lentetop hielden. Er was het proces van boerenleider José Bové in Millau. Steeds meer mensen eisen de opheffing van de derdewereldschuld.

En nu is er Praag. Daar komen - van 22 tot 28 september - het IMF en de Wereldbank samen, om hun politiek te evalueren en te heroriënteren, samen met de ministers van Financiën. Voor de internationale protestbeweging van ngo's, vakbonden en andere burgerverenigingen een nieuwe kans om druk uit te oefenen en de kritiek op straat zichtbaar te maken.

Tijdens de officiële vergaderingen houden tal van verenigingen meetings, debatten en (vreedzame) betogingen. De creatievelingen zorgen voor straattheater, animaties, artperformances, concerten... Met tienduizenden zullen ze toestromen.

- Zaterdag 23 september: betoging ‘Stop IMF', een Tsjechisch initiatief van de Jongcommunisten, de vakbondsfederatie van Bohemen, Moravië en Silesië, de Democratische Socialistische Partij, de Beweging voor een rechtvaardige samenleving, de Socialistische Arbeidersorganisatie.

- Zondag 24 september: betoging van Jubilee 2000, een internationale beweging voor de kwijtschelding van de schulden van de Derde Wereld.

- Dinsdag 26 september: betoging van Inpeg (Initiatief tegen de economische globalisering). Zij zeggen: "De huidige evolutie kan je niet tegenwerken door alleen te lobbyen bij de instellingen. Wij steunen veeleer op een beweging van onderuit - vakbonden, werklozen, kleine en landloze boeren, milieu-activisten, radicaal-democratische politieke organisaties. (...) Ons alternatief is een maatschappij die niet gebaseerd is op de winst van enkelen maar op de echte noden van de meerderheid en op de principes van solidariteit, wederzijdse hulp en duurzame ontwikkeling."(http://inpeg.ecn.cz)