arch/ive/ief (2000 - 2005)

UIT DE BAN VAN DE RING
by Mara Monday September 04, 2000 at 03:05 PM
belgium@indymedia.org

De Werkgroep Wildgroei, de Bond Beter Leefmilieu en de Werkgroep Natuurresservaten Linkeroever-Waasland , hielden zondag een protestpicknick tegen het rondmaken van de Kleine Ring rond Antwerpen.

UIT DE BAN VAN DE RING

Mara

De Werkgroep Wildgroei, de Bond Beter Leefmilieu en de Werkgroep Natuurresservaten Linkeroever-Waasland , hielden zondag een protestpicknick tegen het rondmaken van de Kleine Ring rond Antwerpen.

Deze Oosterweelverbinding is gepland doorheen beschermde natuurgebieden zoals Blokkersdijk, Het Rot, het St- Annabos en het Vliesbos.

Net daar waar het nieuwe stuk Ring zal beginnen, werd een groot spinneweb gespannen met daarin speelgoedautootjes gevangen. Dit web, dat het toenemend aantal verkeer moet vangen, staat symbool voor de nood aan een ander beleid van de verschillende overheden.

Met de actie ``Uit de Ban van de Ring'' protesteerden een tachtigtal mensen tegen de huidige oplossingen van het fileprobleem, dat nog al te veel gezocht wordt in het storten van nog meer asvalt en beton.

Het Staten -Generaal van de Anwerpse mobiliteitsproblemen koos op 7 april jl. het definitieve tracé van de noordelijke sluiting van de Kleine Ring. Er werden 7 mogelijke tracés ondezocht in een haalbaarheidsstudie in opdracht van Afdeling Wegen en Verkeer Antwerpen (AWV).

Het gekozen tracé vertrekt aan de N49 en gaat met een gezonken tunnel, vertrekkende in Blokkersdijk onder de Schelde. Op de Rechteroever komt er een viaduct over de Royerssluis tot aan het Asiadok om vervolgens aan te sluiten op de bestaande Ring in Merksem.

De deelnemende milieuverenigingen aanvaarden deze keuze niet. Het AWV weigert elk aanvaardbaar alternatief voor de sluiting van de Kleine Ring te bestuderen. Nochtans vereist de Europese regelgeving zo'n onderzoek. Bovendien moet de Vlaamse overheid kunnen bewijzen dat alternatieve oplossingen bestudeerd werden, omdat Blokkersdijk een Europees vogel - en habitatgebied is.

De keuze om de Antwerpse mobiliteitsproblemen op te lossen via nieuwe wegenbouw is voor de werkgroep onaanvaardbaar. Studies bewezen reeds dat elke nieuwe weg tegelijkertijd nieuw verkeer aantrekt.

Bovendien zou een sluiting van de Kleine Ring slechts op korte termijn iets uithalen. Ingenieurs berekenden dat deze weg slechts voor een 8tal jaren filevrij zou zijn.

De Werkgroep Wildgroei wil het verkeer beheerst en verminderd zien binnen de bestaande infrastructuur. De aanleg van nieuwe infrastructuur, dat minstens 21 miljard zal kosten, past daar niet in.

Niet onbelangrijk zijn de laatste restjes natuur die door de plannen bedreigd worden : het westelijk deel van Het Rot, de oosterzijde van Blokkersdijk en een stuk St-Annabos. Het parkgebied van het Noordkasteel zal ``zijn funcie totaal verliezen en als verloren beschouwd moeten worden'', aldus de haalbaarheidsstudie.

Als de Vlaamse Regering de beslissing van de Staten -Generaal bekrachtigt, zullen de werkgroepen alles in het werk tellen deze beslissing juridisch aan te vechten, aldus Michaël Crols.

Niet alleen de natuurgebieden op de Linkeroever worden bedreigd door het huidig verkeersbeleid. Op het Anwerpse Zuid moet de Konijnenwei eveneens plaats ruimen voor het mobiliteitsplan.

Erik Molenaar van de Werkgroep Natuurresservaten, vecht al jaren voor de bescherming van de kleine bufferzone tussen ``het Stad'' en de oprit naar de autostrade. De Oostereelverbinding en de Konijnenwei passen alletwee in hetzelfde verkeersplan. De autostrade die Antwerpen altijd in twee heeft gedeeld (de leien), krijgt door het wegnemen van deze buffers nog meer ademruimte.

Als lokale werkgroep is het niet altijd even makkelijk op in Brussel gehoor te krijgen. Erik Molenaar organiseert regelmatig stadswandelingen waarin soms verrassende fauna en flora in een belangrijke plaats innemen. Gepassioneerd vertelt hij over de specifieke plantenbegroeiing op de muren van het Steen.

``We zijn in de steek gelaten door degenen waarvoor we jarenlang hebben gestemd'', aldus Molenaar.

Maar we geven de strijd niet op. Op lokaal vlak zijn er heel wat mensen bezig met de bescherming van een leefbare stad.

About this document ...

KONIJNENWEI EVENEENS BEDREIGD

This document was generated using the LaTeX2HTML translator Version 99.2beta6 (1.42)

Copyright © 1993, 1994, 1995, 1996, Nikos Drakos, Computer Based Learning Unit, University of Leeds.
Copyright © 1997, 1998, 1999, Ross Moore, Mathematics Department, Macquarie University, Sydney.

The command line arguments were:
latex2html -no_subdir -split 0 -show_section_numbers /root/verslag_actie_wildgroei_030900.tex