arch/ive/ief (2000 - 2005)

NV VRT degradeert topjournalist
by Raf Custers Thursday August 24, 2000 at 02:45 PM
raf.custers@euronet.be

De top van de 'openbare omroep' kan kritiek van journalist Walter Zinzen niet verkroppen. Zinzen verliest zijn functie van chef-Duiding.

NV VRT degradeert top-journalist Zinzen Walter Zinzen, één van de meest ervaren journalisten van de Vlaamse televisie, is gestraft. Zinzen verspeelt zijn functie van Chef-Duiding. Zinzen had onverbloemd zijn mening gezegd in een interview met het weekblad Humo. Hij liet er duidelijk verstaan dat hij de splitsing van de ‘openbare televisie' in twee netten voor de nieuwsdienst funest vindt.

"Het grote gevaar is dat je de tweedeling in de samenleving nu ook op het vlak van de nieuwsvooirziening gaat doortrekken en dus bestendigen….dan krijg je dus twee soorten journaals", aldus Zinzen in Humo, en hij gaat voort : "….Met andere woorden : de TV 1-kijkers hebben geen recht meer op achtergrondinformatie. Daar heb ik het moeilijk mee….Ik zie het als een soort amputatie van ons vak als je zegt dat er onderwerpen zijn die je niet zo kunt behandelen dat er toch een groot publiek voor is".

Walter Zinzen hekelt ook de "groene manier waarop er aan journalistiek wordt gedaan", dat betekent dat nieuws soms veel te snel uit de boom valt, en nog voor het gerijpt en grondig gecontroleerd is. Hij trekt de journalistieke relevantie in twijfel van gezellige sofa-interviews ("er moeten toch ook nog een paar programma's zijn waarin alles niet alleen maar leuk is en men verder de schouders ophaalt ? Ergens moeten er toch mensen bezig blijven met waar het echt om gaat ?") en zegt ten slotte dat het duidingsmagazine Panorama "in koelen bloede is vermoord", omdat mensen zogenaamd niet meer naar langere programma's willen kijken.

Volgens de krant De Morgen (van dinsdag 22 augustus 2000) is Walter Zinzen gedegradeerd door hoofdredacteur Leo Hellemans. Vermoedelijk heeft die het vuile werk moeten doen en is het in werkelijkheid de top van de VRT die de kritiek van Zinzen niet kan verkroppen. Die top holt het karakter van openbare dienst van de VRT uit en bestuurt de NV VRT enkel nog volgens marketingprincipes.

Een neven-aspect is dat kritici het zwijgen wordt opgelegd. Sommige VRT-medewerkers zegden ons dat "kritiek binnenshuis geformuleerd moet worden". De vraag is echter of een sanctie tegen een gerespecteerd journalist niet bedoeld is om alle kritiek ook intern te doen verstommen ? Of het ‘geval-Zinzen' dus niet de zoveelste waarschuwing is voor andere kritici ?

Beluister ook