arch/ive/ief (2000 - 2005)

Regering-Verhofstadt speelt met Fehriye Erdal
by Raf Custers Thursday August 17, 2000 at 08:43 PM
raf.custers@euronet.be

Twee dagen na elkaar kan de Belgische regering het adres waar de Turkse militante Fehriye Erdal onder huisarrest is geplaatst, niet geheim houden. Erdal moet nochtans voor haar leven vrezen.

Kernraketten in Kleine-Brogel ? Geen regeringslid dat zijn mond voorbijpraat. Een NAVO-interventie - geen "oorlog" natuurlijk - tegen Joegoslavië ? No comment vanwege de regering, want er staan militaire belangen op het spel. De Belgische regering is steengoed in het bewaren van internationale geheimen. Hoe komt het dan dat ze niet eens het onderduikadres van de Turkse Fehriye Erdal voor zich kan houden ?

Wat Binnenland-minister Duquesne de afgelopen maanden uithaalde met Fehriye Erdal was al niet fraai. Maar de voorbije twee dagen speelde de regering-Verhofstadt wel een zeer makaber spel met deze Turkse politieke gevangene. Op woensdag 16 augustus zou ze na bijna een jaar in de cel half-vrijgelaten worden maar overgebracht naar een geheim adres waar ze in verzekerde bewaring zou worden gehouden. Maar...minister van Financiën Didier Reynders sprak zijn mond voorbij. Reynders, die in afwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Duquesne diens lopende zaken waarneemt, verklapte aan het persbureau Belga dat Erdal in de gemeente Bassenge zou worden gelogeerd. Woensdagochtend was de naam van die gemeente al in de krant De Standaard te lezen. Voor wie jacht maakt op Erdal - en daarover zo dadelijk meer - is het in zo'n kleine gemeente ook maar een klein kunstje om haar echte verblijfplaats te achterhalen.
Maar goed, de loslippigheid van de minister van Financiën vertraagde woensdag wel de halve vrijlating van Erdal, maar uiteindelijk mocht de Turkse militante rond 22u wel vertrekken uit de gevangenis van Brugge.

So far so good, zult u zeggen.
Maar donderdag is pas helemaal gebleken dat de Belgische regering in deze affaire ofwel compleet onbekwaam is ofwel een argument zoekt om zich van Erdal te ontdoen zonder al teveel gezichtsverlies ofwel onder één hoedje speelt met de Turkse Nationale Veiligheidsraad, de junta die in deze NATO-bondgenoot feitelijk de macht uitoefent.
Want wat is er gebeurd ? In de late namiddag van donderdag 17 augustus blijkt dat er "Turkse media" op de stoep staan aan het nieuwe 'onderduikadres' dat aan Erdal door de Belgische veiligheidsdiensten is opgelegd. Heeft er iemand geklikt ? en zo ja, zullen we ooit weten wie ?

Ferhiye Erdal is een militante van de Turkse organisatie DHKC, die ook gewapenderhand strijd voert tegen het - volgens de DHKC - fascistische Turkse regime. In Turkije is ze beschuldigd van medeplichtigheid aan de aanslag in januari 1996 op zakenman Özdemir Sabanci. Die is in verband gebracht met de financiering van de Turkse mafia. Naar aanleiding van de aanslag is Erdal door Turkse media openlijk als terroriste gebrandmerkt. Een broer van zakenman Sabanci, Sakip Sabanci, heeft vervolgens gezworen de politieke militante op te sporen en te likwideren. Het is bekend dat hij daarvoor huurlingen heeft uitgestuurd. Volgens DHKC is Mustafa Duyar, een andere verdachte van de aanslag op de zakenman, in zijn gevangeniscel van kant gemaakt, waarna de moordenaar verklaarde dat hij daarvoor 10.000 DMark betaald had gekregen.
Een nuchter mens denkt dan dat Fehriye Erdal na haar vrijlating uit de gevangenis van Brugge in ons land niet veilig is. De Belgische regering ziet dat anders. Een prominent lid van die regering gaat eerst rondbazuinen waar ze onder huisarrest zal worden gehouden. En een dag later doet een tot nog toe onbekende "welingelichte bron" dat meesterlijk exploot nog eens fijntjes over.
België werpt zich op als scherprechter van Pinochet. Maar als dit land tegenover NATO-bondgenoot Turkije staat, zingen de moedige Belgische excellenties al snel een toontje lager. Om voorlopig nog zeer onduidelijke redenen.

Nog dit. Donderdagavond herbegon Fehriye Erdal met haar hongerstaking !