arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gezondheid Erdal ernstig bedreigd
by Solidair Wednesday August 16, 2000 at 04:33 PM

Sinds vrijdag 11 augustus mag Fehriye Erdal Dr. Geert Van Moorter, gekend van zijn strijd tegen de Orde der geneesheren, als persoonlijke dokter hebben.

Gezondheid Erdal ernstig bedreigd

Sinds vrijdag 11 augustus mag Fehriye Erdal Dr. Geert Van Moorter, gekend van zijn strijd tegen de Orde der geneesheren, als persoonlijke dokter hebben.

U hebt Erdal kunnen onderzoeken. Hoe maakt ze het nu?

Dr. Van Moorter. Op 11 augustus was ze 29 dagen in hongerstaking. En dat laat duidelijk sporen na. Ze ziet er bleek en mager uit en ze heeft ingevallen wangen. Ze heeft ook een jeukende uitslag over heel haar huid. Af en toe heeft ze een stoornis op haar ogen en een bonzend gevoel in haar oor. 's Morgens heeft ze tintelingen in haar vingers en tenen. Ze heeft spierzwakte en na een uur schrijven moet ze stoppen vanwege de pijn. Ze is al eens flauwgevallen. Als ze plots opstaat, is duizelig en draait het voor haar ogen.

Is dit schadelijk voor haar gezondheid?

Dr. Van Moorter. Dit zijn klachten die op ernstige schade kunnen wijzen. Bij een hongerstaking is er vanaf een verlies van 10% lichaamsgewicht mogelijks onomkeerbare schade aan het lichaam. Op 11 augustus woog ze 45 kg. Dat is een verlies van 9 kg of 16,7% ten opzichte van haar startgewicht. Ze zit op het randje van bloedarmoede. Er is nu een ernstig risico op blijvende letsels.

En psychisch?

Dr. Van Moorter. Mensen met acuut voedseltekort lijden vaak aan depressie. Ik was verwonderd een opgewekte, vastberaden vrouw te ontmoeten. Haar psychische weerbaarheid is ongeschonden. Ze is helder en bewust. Ze is vriendelijk, intelligent en dwingt respect af.

Haar uitzonderlijke psychische toestand geeft echter een vals positief beeld van haar lichamelijke toestand. Dit stemt niet overeen met de inwendige schade die op dit moment is aangericht en die zich verder zet.

Kan ze dit nog lang volhouden?

Dr. Van Moorter. Dat is moeilijk te voorspellen. Bij de hongerstakers van het IRA, in de jaren '80, vielen de doden tussen dag 45 en 61. Ze zit dus op twee weken van de dodelijke periode. Ondertussen neemt de kans op ernstige blijvende letsels iedere dag toe. Het leven van deze vrouw is ernstig in gevaar.

Toestand steeds alarmerender

Dr. Van Moorter zag Fehriye Erdal nog op maandag 14 augustus: "Ik ben zeer ongerust. Haar toestand gaat zienderogen achteruit. Ze weegt nu nog 44 kg en verloor dus al 18,5% van haar gewicht. Ze kan amper haar ogen openhouden, zakt af en toe door haar knieƫn, heeft concentratiestoornissen en wil de hele tijd slapen. Dit zijn zeer alarmerende tekenen. Als men haar nog levend wil vrijlaten, zal men nu snel moeten handelen."