arch/ive/ief (2000 - 2005)

Mensenrechten missie in Turkije van 29 juli tot 6 augustus 2000
by PEOPLE'S RIGHTS WATCH (PRW) Thursday August 10, 2000 at 10:26 PM
mackelenbergh@yahoo.com

1.Turkije bouwt nieuwe gevangenissen met isolatiecellen (zogenaamde F-type) voor politieke gevangenen. 2.Internationale mensenrechtenmissie geintimideerd. Jonge Belgische artse door Turkse politie geslagen. 3.Protest van de familieleden van politieke gevangenen tegen F-types wordt door politie met geweld gestopt. 4.Medische vaststelling van foltering van gearresteerde actievoerders door Belgisch arts van People's Rights Watch (PRW)

Op 6 verschillende plaatsen in Turkije worden zogenaamde F-type gevangenissen gebouwd, waar politieke gevangenen in volledige isolatie kunnen worden opgesloten. De Turkse regering benadrukt het comfort in deze nieuwe gevangenissen . TAYAD (Tutluklu ve Hükümlü Aileleri YardimlaSma DerneGi) een organisatie van familieleden van Turkse gevangenen vreest voor verdwijningen, extra folteringen en psychologische ontreddering indien de politieke gevangene in isolatiecellen worden geplaatst. Zij verwijzen naar de systematische folteringen in Turkse gevangenissen, de willekeurige arrestaties en de 1000 verdwijningen per jaar.

De laatste weken zijn er in Istanbul, Ankara en Samsun protesten geweest. Zo trok een caravaan van 6 bussen gedurende 3 dagen van Istanbul naar Ankara. Onder de 400 actievoerders waren moeders en andere familieleden van politieke gevangenen, studenten uit Istanbul en vakbondsafgevaardigden. Tijdens de caravaan werden 25 mensen hardhandig opgepakt en velen gewond. In de dagen daarna werden bij vreedzaam protest aan het gerechtsgebouw nog eens 30 mensen opgepakt, onder andere de in respectievelijk Engeland en Duitsland verblijvende Turkse vertaalsters van een internationale delegatie. "Het was verschrikkelijk" aldus de 32-jarige tolk, Birgan, "we werden continu geslagen en gestampt en sexueel bedreigd". 1 journalist en 1 minderjarig meisje moeten nog voor de "Devlet Güvenlik Mahkemesi" (uitzonderingsrechtbank voor de staatsveiligheid) verschijnen en worden nog in voorhechtenis gehouden. Hun gezondheidstoestand is kritiek.

Dr. Elly Van Reusel, een Belgische artse, nam namens PRW (People’s Rights Watch, een erkende belgische mensenrechtenorganisatie) deel aan een mensenrechtenmissie samen met advocaten en journalisten uit Griekenland, Engeland en Duitsland. Zij was internationaal waarneemster op de 3 dagen durende mars van Istanbul naar Ankara. Toen ze foto's aan het nemen was van de arrestaties kreeg ze matrakslagen op haar schouder, werd beetgepakt en haar toestel werd afgenomen Zij heeft eerste hulp toegediend aan mensen die opgepakt werden aan het gerechtsgebouw en heeft folteringen van de gevangenen medisch kunnen vaststellen. Zij is net terug in Belgie. Ondertussen gaan de protesten tegen de F-type gevangenissen in bijna alle Turkse steden door. Gisteren meldden de Turkse media weer 19 gearresteerden in Istanbul.

PEOPLE'S RIGHTS WATCH (PRW)

P/a ANNE VAN MACKELENBERGH
TEL: 03/2885492 (thuis), 03/8280243 (werk), 0486/219017 (gsm)
EMAIL: mackelenbergh@yahoo.com

ELLY VAN REUSEL
TEL: 03/2362474 (thuis), 03/8280243 (werk), 0486/011907 (gsm)
EMAIL: elvare@yucom.be