arch/ive/ief (2000 - 2005)

Brusselse Meiboom krijgt sociale scheut
by Raf Custers Wednesday August 09, 2000 at 08:15 PM
raf.custers@euronet.be

In Brussel is er dit jaar een alternatieve Meiboom geplant, aan het Stevin-woonblok in de Europese wijk. De initiatiefnemers van de 'Confrerie-Stevin' wilden daarmee dit folkloristisch evenement zijn sociale karakter teruggeven. De planting van de traditionele Meiboom in hartje Brussel is tegelijk doorkruist door een protestactie van dezelfde 'Confrerie-Stévin". Daar kwam het tot wel tot een stevig handgemeen.

De activisten van het Stevin-woonblok in de Europese wijk van Brussel hebben op woensdag 9 augustus 2000 een opgemerkte actie gevoerd. Ze hebben aan dit woonblok een Meiboom geplant, uit protest tegen hun uitdrijving uit het pand waar jarenlang het sociaal centrum 'Kaputt' gevestigd was. Voor de gelegenheid hebben ze zich 'Stevin-Confrerie' genoemd.
De groep heeft altijd geijverd voor een sociale bestemming van de ruim 30 woningen, in de schaduw van het Karel de Grote-gebouw van de EU-ministerraad, en tegen de miljardenspeculatie waarvan deze buurt nu al tientallen jaren het slachtoffer is. Op 19 juli is het centrum echter op last van de Brusselse burgemeester François-Xavier de Donnea ontruimd.

Zo'n 50 jaar geleden gebeurde eenzelfde grootschalige stadsvernieling in de Marais-wijk. Die ligt naast de Pacheco-laan in hartje Brussel. De zone is achtereenvolgens geteisterd door de aanleg van de spoorweglijn tussen de stations Brussel-Noord en Brussel-Zuid, en door de inplanting van grote winkelcentra zoals City-2.

Om tegen die gang van zaken te protesteren hebben de bewoners van de Marais destijds de Meiboom-planting nieuw leven ingeblazen. De planting is een jaarlijks folkloristisch evenement waarin de eeuwenoude rivaliteit tussen de Brabantse steden Brussel en Leuven meespeelt. Voor de traditionele Orde van de Buumdroagers in Brussel komt het erop aan de Meiboom in hun wijk te planten, op de woensdag vlak voor het feest van een Heilige - waarvan de naam ons nu even ontsnapt - en uiterlijk voor 17u. Slagen ze daar niet in, dan is de eer het volgende jaar opnieuw aan hun concurrenten uit Leuven.

De jongste jaren lopen echter ook als Buumdroager verklede lokale politici mee. Dit keer zagen we schepen Freddy Thielemans uit Brussel en schepen Jules Spooren uit Sint-Joost-ten-Node die bezwaarlijk echte Marais-bewoners genoemd kunnen worden.

Al die bedenkingen hebben de 'Stevin-Confrerie' geïnspireerd tot de actie van vandaag. Op zijn minst een stoutmoedige actie, want de deelnemers waren zinnens de Brusselse Meiboom te roven en hem naar hun kapotte Stevin-wijk te brengen. Als alternatief hadden ze ook nog een tweede beukenboom klaarliggen. Het opzet was de viering uit de sfeer van de politieke recuperatie te halen en ze opnieuw haar sociale karakter van destijds terug te geven.

Het transport van de Meiboom, van de Brusselse Grote Markt naar de Zandstraat in de Marais gebeurt tegenwoordig per vrachtwagen. De actievoerders waren zinnens dat transport ergens aan de Lombaardstraat te onderscheppen. Wat ze niet konden voorzien, was dat de laadklep achteraan nagenoeg gesloten was. Daarom beslisten ze in het hol van de leeuw op te treden, namelijk daar waar de Meiboom uit de truck geladen zou worden. Vandaar zou hij dan de laatste honderd meter gedragen worden tot aan de Broekstraat waar hij geplant moest worden. In plaats van de boom te roven, gingen ze hem wel met enkele zagen en bijlen te lijf.

De Buumdroagers vonden dat allesbehalve sympathiek en lieten zich ogenblikkelijk van hun ruwste kant zien. Omdat ze in de waan verkeerden dat hun concurrenten uit Leuven hun viering kwamen saboteren, pakten ze de activisten ongemeen hard aan, met knuppels, borstelstelen en zelfs een bierkrat. Eén actievoerder werd buiten bewustzijn geslagen en per ambulance naar het nabijgelegen Sint-Jansziekenhuis gebracht. Rond 19u - zo'n 3 uur na het begin van de actie - mocht hij daar vertrekken. Een pittig detail : wie intussen naar de GSM van dit slachtoffer belde, werd van antwoord gediend door...de Brusselse politie !

Om alle verwarring uit de weg te ruimen, zeggen we nog maar eens dat de actievoerders van het Stevin-woonblok hoegenaamd niets te maken hebben met de Brusselse-Leuvense vete. Ze hebben des te meer te maken met de vete tussen de enerzijds de Brusselaars die aan betaalbare prijzen in hun stad willen wonen en anderszijds de speculanten en bouwpromotoren die het Europese kwartier en vele andere Brusselse buurten onomkeerbaar kapot hebben gemaakt. De Buumdroagers uit de Marais moeten daar maar eens even bij stilstaan. Indertijd hebben ook zij actie moeten voeren tegen de uitdrijvingen.

Tot slot vermelden we nog dat de alternatieve Meiboom wel zoals voorzien is geplant aan het Stevin-woonblok achter het Karel de Grote-gebouw. Aan een korte bezetting van een pand in de Marais is woensdag in de late namiddag door de Brusselse politie al snel een eind gemaakt. Naar verluidt zonder brutaliteiten.

(een video-verslag van de woelige Meiboom-planting volt)