arch/ive/ief (2000 - 2005)

ELFDE REEKS POLITIEKE DEBATTENGENTSE FEESTEN BIJ SINT-JACOBS
by Eric Goeman Friday July 14, 2000 at 11:36 PM
e.goeman@worldonline.be

ELFDE REEKS POLITIEKE DEBATTEN GENTSE FEESTEN BIJ SINT-JACOBS VAN ZONDAG 16 JULI TOT EN MET MAANDAG 24 JULI 2000. BAUDELOKAPEL, OTTOGRACHT ELKE NAMIDDAG VAN 14u tot 18u

"ALS DE UTOPISCHE OASEN UITDROGEN, ONTSTAAT EEN WOESTIJN VAN BANALITEIT EN RADELOOSHEID". (Jürgen Habermas)

Onze samenleving is gefixeerd op economische welvaart.

De superrijken en de nieuwe middenklassen graaien zich gretig rijk en laten hun winsten renderen in belastingparadijzen. Doe wel (voor je eigen) en zie niet om.

De natuur, onze steden en ons voedsel, de media en de cultuur, maar ook onze sociale en zelfs intieme relaties, onze normen en waarden, onze dromen en verlangens worden vermorzeld door het primaat van de markt: valt er geld mee te verdienen?

Dagelijks sterven 40.000 mensen aan honger en ziekte die zouden kunnen gered worden. Waar blijft de witte mars voor deze onschuldige slachtoffers? Er sterven 58 asielzoekers in een koelwagen op zoek naar een beter leven in Europa en er trekt zelfs geen morele siddering door onze samenleving.

Vanaf overmorgen zal er in Gent weer onbekommerd worden gefeest.

Hoe kunnen we temidden de allesoverheersende commercialisering van het amusement mensen nog een geweten schoppen?

Woorden worden steeds machtelozer.

Toch zullen we opnieuw proberen om tijdens de Baudelodebatten in te gaan tegen de dominantie van het "algemeen verplichte centrumdenken". Negen namiddagen lang wordt de Baudelokapel het middelpunt van kritisch Vlaanderen, een sociale gemeenschap, een tegencultuur tegen de allesverslindende vervlakking. Zoals Walter De Buck het ooit bedoeld had. En zoals Vzw. Trefpunt nog steeds probeert te beuken tegen de poorten van het risicoloze entertainment, niet op jacht naar rendement, maar op zoek naar kreativiteit en kwaliteit.

We zullen opnieuw proberen vorm geven aan fundamentele vragen over de toekomst van de planeet en de mensheid, op zoek naar utopische oasen. Op zoek naar een wereld waar het goed toeven zou zijn voor iedereen, voor mens en dier. "Ik zou zo gaarne willen leven in een wereld zonder haat, zonder macht en zonder streven, waar da ieder het beste van zichzelve zou kunnen geven", zong Walter De Buck ooit.

Maar waarde is weerloos. Alles van waarde.

Tegen het harteloze graaien is voorlopig geen kruid gewassen. De dictatuur van het entertainment en de verstikkende onverschilligheid zitten samen aan de feestdis en overwoekeren de sluimerende revolte van de machtelozen, de uitgeslotenen, de vernederden.

Nymphs and Shepherds dance no more (Arcades, Milton). Nimfen en schaapherders dansen niet meer. We moeten volledig opnieuw beginnen.





Maar we zullen doorgaan

met de wankelende zekerheid om door te gaan

in een mateloze tijd

we zullen doorgaan

we zullen doorgaan tot we samen zijn (Ramses Shaffy)


Eric Goeman, moderator.



"ALS DE UTOPISCHE

OASEN UITDROGEN, ONTSTAAT EEN WOESTENIJ VAN BANALITEIT EN RADELOOSHEID."

(Jürgen Habermas)


ELFDE REEKS POLITIEKE DEBATTEN

GENTSE FEESTEN BIJ SINT-JACOBS



VAN ZONDAG 16 JULI TOT EN MET MAANDAG 24 JULI 2000.

BAUDELOKAPEL, OTTOGRACHT

ELKE NAMIDDAG VAN 14u tot 18u



ZONDAG 16 JULI om 14u: WAT IS DE (VERANDERENDE?) ROL EN FUNCTIE VAN DE VAKBONDEN IN HET BEGIN VAN DE 21e EEUW?

Met XAVIER VERBOVEN (Intergewestelijk secretaris ABVV), VITAL PEETERS (nationaal secretaris ACV), GUY HAAZE (voorzitter ACLVB), JAAP KRUITHOF, GUY VAN GYES (onderzoeker Katholieke Universiteit Leuven),



MAANDAG 17 JULI om 14u:

KUNNEN DE MEDIA NOG EEN TEGENSTEM VORMEN ONDER DE DRUK VAN DE COMMERCIALISERING?

Met HANS VERSTRAETEN (mediaspecialist KULeuven), WALTER ZINZEN (VRT), JEAN PIERRE RONDAS (BRT3), MARC REYNEBEAU (Knack), RAF CUSTERS (Indymedia).


DINSDAG 18 JULI om 14u:

KUNNEN DE DEMOCRATISCHE PARTIJEN DE STEDEN REDDEN? (uit de klauwen van het Blok)

Met Frank Beke (burgemeester Gent), Georges

Anthuenis (burgemeester Lokeren), Meindert Fennema (politicoloog Universiteit Amsterdam), Chris Kesteloot (onderzoeker sociale geografie KUL).


WOENSDAG 19 JULI om 14u:

KAN DE ACTIEVE WELVAARTSSTAAT (DE DERDE WEG) DE WEG VERSPERREN AAN DE OPRUKKENDE MARKTMAATSCHAPPIJ?

Met André Mommen (Universiteit van Amsterdam, Vlaams Marxistisch Tijdschrift), Freddy De Pauw (journalist buitenlandredactie De Standaard), Jaap Kruithof.


DONDERDAG 20 JULI om 14u:

WORDT NA HET FALEN VAN DE SOCIALE REVOLUTIES DE WEG VRIJGEMAAKT VOOR DE GENETISCHE MANIPULATIE?

Met Etienne Vermeersch (Commissie voor Bio-ethiek, moraalfilosoof RUG), Dirk Draulans (wetenschappelijk journalist Knack), Gie Van Den Berghe (historicus).


VRIJDAG 21 JULI om 14u:

TIEN JAAR NA DE VAL VAN DE MUUR. STRATEGIEËN VOOR EEN NIEUWE LINKERZIJDE.

Met Jaap Kruithof, Eric Corijn (socioloog VUB), Andrée Van Es (directrice De Balie Amsterdam)


ZATERDAG 22 JULI om 14u:

GEKKE KOEIEN, PESTVARKENS EN BESMETTE KIPPEN! DE CONSUMENT TUSSEN BIG BUSINESS, DIERENLEED EN CRISISMANAGEMENT

Freddy Willockx (regeringscommissaris voor de dioxinecrisis), Ir. E. Leloup (Belgische Boerenbond), Louis De Bruyn (bestuurslid Wervel, docent agrarische lerarenopleiding), Vera Dua (Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw).


ZONDAG 23 JULI om 14u: HET STIJGENDE VERZET TEGEN DE (NEOLIBERALE) MONDIALISERING: OP WEG NAAR EEN NIEUW CONSERVATISME OF NAAR MEER SOCIALE RECHTVAARDIGHEID?

Met Jaap Kruithof, Bart Tromp (bijzonder hoogleraar in de theorie en geschiedenis der internationale betrekkingen Universiteit van Amsterdam, politiek columnist Het Parool), Tarik Fraihi (doctoraat over mondialisering).


MAANDAG 24 JULI om 14u: ZIJN WIJ IN STAAT NOG OOIT EEN SAMENLEVING TE CONSTRUEREN ZONDER "MENSELIJK AFVAL" (sociale uitstoting) ?

(G)EEN TOEKOMST ZONDER VERLIEZERS?

met Jaap Kruithof


























Waar zijn de mensen zonder papieren???
by Caroline Robinson Sunday July 16, 2000 at 12:12 AM
caro.robi@angelfire.com 0477 997 197

Waneer gaat men eens spontaan de sans-papiers betrekken bij de politiek in dit land waar wij al decennies wonen (en blijven, blijkbaar, decennies zonder papieren) ???

Logisch dat de "politieke" discussies nogal steriel blijven waneer de "politici" debatten bijna uitsluitend onderling, nietwaar ?